Cine sunt adevăraţii câştigători ai alegerilor din Gorj

Toate partidele din Gorj se declară mulţumite de rezultatul alegerilor de duminică, semn că se mulţumesc cu puţin sau că nu au avut mari aşteptări. Rezultatele nu arată un câştigător cert al alegerilor locale, marile partide câştigând pe o parte şi pierzând pe alta, iar formaţiunile mici nu au făcut scoruri „din două cifre”, cum se aşteptau.

PSD se declară câştigător la Târgu Jiu, pentru că Florin Cârciumaru a obţinut un nou mandat, al cincilea, de primar. Pentru prima dată însă, Cârciumaru nu are majoritate în consiliul local, ceea ce este un eşec pentru PSD. Potrivit estimărilor, PSD va avea 10 consilieri locali, PNL cinci, iar PSRo, ALDE şi PMP câte doi. Teoretic, cele patru partide s-ar putea coaliza împotriva PSD, dar este puţin probabil să se întâmple. Rămâne de văzut cu cine va face PSD majoritate şi cine va ocupa un post de viceprimar. PSD are deja o alianţă la nivel naţional cu ALDE, dar în plan local ar putea fi mai avantajoasă o alianţă cu PRSo, partid al cărui candidat, Marian Rotaru, a fost al doilea după Cârciumaru.
Rotaru, cu un partid de buzunar, a reuşit să ia câteva voturi peste Octavian Lupulescu de la PNL, după cum arătau datele parţiale. Nominalizarea lui Lupulescu la primăria Târgu Jiu, asumată de copreşedinţii Barbu şi Vîlceanu, s-a dovedit una greşită, câtă vreme Rotaru a fost printre cei cinci liberali daţi la o parte fără motiv din cursa pentru Târgu Jiu.
Rezultatul arată că Rotaru este adevăratul câştigător al alegerilor din Târgu Jiu, chiar dacă probabil nu se va alege cu nimic la împărţirea puterii. ALDE şi PMP au făcut pragul electoral, dar au fost sub aşteptări. În schimb, Robert Bugă de la PRU şi Nicu State de la PML au reuşit să dea culoare campaniei electorale şi să obţină un scor decent, chiar dacă insuficient pentru accederea în Consiliul Local.

PSD, eşec la Motru şi în multe alte localităţi
Liberalii se pot însă declara mulţumiţi în aceste alegeri, pentru că rezultatele din teritoriu au fost bune. PNL a câştigat Motru printr-o campanie decentă, care a făcut notă discordantă cu mizeriile moderate seară de seară de Tudor Barbu, care a făcut din Chivu şi alţi candidaţi un fel de marionete ale unui spectacol de prost gust. Gigel Jianu a arătat însă că alegerile pot fi câştigate prin muncă şi seriozitate, un model care ar trebui preluat şi la Târgu Jiu, unde PNL a fost otevizat de Tudor Barbu. Doar că ce i se potrivea lui Dan Diaconescu nu i se potriveşte lui Dan Vîlceanu.
O notă bună la Motru şi pentru Ilie Petrescu de la PSRo, care arată că poate scoate 3-4 consilieri cu orice partid.

Liberalii, câştigători în teritoriu
PSD are fiefuri pe care nimeni nu a putut să le spargă până acum, unde primarii câştigă cu 70-80-90%. PNL a câştigat de data asta multe localităţi dominate de PSD până acum, printre care Alimpeşti, Turcineşti, Stăneşti, Băleşti, Berleşti, Vladimir etc. PSD a reuşit în schimb victorii notabile la Târgu Cărbuneşti şi Turceni.
Una peste alta însă, privit de sus judeţul rămâne unul roşu. PNL putea face mai mult, nu a avut un rezultat rău, dar nu a fost suficient ca să producă schimbarea. Numărătoarea voturilor nu se încheiase oficial şi la închiderea ediţiei erau posibile două variante în CJ. Una cu PSD majoritar, cu 17 consilieri, urmat de PNL cu 10 consilieri, ALDE şi PMP câte trei. O variantă în care Ion Călinoiu îşi poate face jocurile singur, fără aliaţi. PSRo era însă la limita pragului electoral, iar dacă în final îl va face, situaţia va sta altfel: PSD 16 consilieri, PNL 9 consilieri, ALDE şi PMP câte 3 consilieri, PSRo – 2. În aceste condiţii, PSD are nevoie de un aliat, iar ALDE cere nici mai mult, nici mai puţin decât preşedinţia CJ Gorj. Oricum, vor urma săptămâni cu negocieri interesante pentru formarea majorităţilor în consiliile locale.

Vizualizări: 4,053

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: