Cetăţenii satului Runcu au sărbătorit Ghermanul
Administraţia locală din comuna Runcu, sprijinită de Obştea „Muntele Runcu”, a readus în actualitate o sărbătoare veche de secole, dar care se pierduse în ultimii ani. Este vorba de sărbătoarea Ghermanului, sărbătorită în fiecare an pe data de 12 mai, zi în care se celebrează şi hramul satului Runcu. Ieri, cei circa 1.500 de cetăţeni din sat au început sărbătoarea la biserică, iar de la prânz până seara târziu s-au cinstit cu prietenii şi familia. În centrul satului, primăria şi obştea din localitate le-au oferit sătenilor un spectacol susţinut de îndrăgiţi interpreţi de muzică populară.
Ziua de marţi, 12 mai, a fost una plină de cântec şi voie bună în satul Runcu. Asta pentru că cetăţenii acestui sat au sărbătorit Ghermanul, o serbare veche din moşi-strămoşi, aproape dată uitării în ultimii ani. “Începând din acest an, am hotărât împreună cu conducerea Obştii să organizăm în comun această sărbătoare a satului Runcu, respectiv Ghermanul. Din 2008 nu s-a mai organizat nimic pentru că fiecare sat component al comunei are o sărbătoare specifică. Am considerat că pentru satul Runcu sărbătoarea specifică este Festivalul “Maria Apostol” dar din discuţiile purtate cu conducerea obştii, luând pulsul cetăţenilor care sunt prezenţi la Adunările generale ale Obştii, s-a hotărât ca şi această sărbătoare să fie organizată începând din acest an”, a declarat Adi Cîmpeanu, primarul comunei Runcu. Cetăţenii satului Runcu au mers ieri dimineaţă la biserică, acolo unde o parte din ei au şi degustat bucatele binecuvântate de preotul satului, iar mai apoi au continuat petrecerea acasă şi în centrul satului. “Astăzi sărbătorim Ghermanul, este praznicul satului. Am fost la biserică. Care vor pun masa acolo, care nu, pun acasă pentru că vin neamurile. Am pregătit şi noi de toate”, a spus Paraschiva Breazu, localnică din satul Runcu.
Spectacol folcloric
Voia bună s-a mutat în centrul satului unde zeci de comercianţi s-au prezentat ieri cu fel de fel de produse. Spre seară a avut loc un spectacol pe cinste. Au concertat pentru cetăţenii din satul Runcu: Ansamblul „Maria Apostol”, Ansamblul „Vlăstarele Dobriţei”, Nina Predescu, Maria Corlan Mischie, Angelica Mirea, Neluţu şi Adriana Trandafir, Doru Mituică, Bianca Tivig, Adelin Logofetescu, Carmen Sarcină, Vasile şi Nuţi Tapotă, Diana Istudor şi Nicu Fâciu. Conducerea Obştii Muntele “Runcu” a fost cea care a alocat sumele necesare pentru organizarea acestui spectacolului, iar autorităţile locale au avut grijă de buna desfăşurare a acestui eveniment. “Această sărbătoare datează de pe timpul comunismului. Se organiza chiar în fiecare an, pe 12 mai, indiferent că era zi de sărbătoare sau o zi normală de lucru. Anul acesta este la început, sperăm ca în anii viitori să fie mai bine şi să nu ne cramponăm de probleme. La fiecare cetăţean este hram acasă, fiecare pregăteşte de-ale gurii pentru oaspeţii care vin să ia parte la sărbătoare. De regulă pregătesc sarmale, piftii, ciorbă, miel, cozonac, prăjituri, totul tradiţional, făcute în casă”, a precizat Atanasie Anca, preşedintele Obştii “Muntele Runcu”.
TRADIŢII
În tradiţia populară, Ghermanul era patronul animalelor şi al insectelor, putând influenţa buna dezvoltare a semănăturilor şi belşugul holdelor. Este cel care conduce norii de furtuna şi controlează grindina. În această zi nu se lucrează la câmp şi în trecut se stropeau viile, ogoarele şi livezile cu apă sfinţită, pentru rod.