Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Biserica spartă din Bălăneşti, o ruină şi o mie de poveşti

Un fost lăcaş de cult din comuna Bălăneşti ar putea deveni un punct de atracţie turistică. Biserica spartă, aşa cum este cunoscut lăcaşul, a devenit o ruină, deşi a fost declarată monument istoric. Fonduri necesare pentru punerea în valoarea a clădirii nu există, drept pentru care de la o zi la alta se degradează şi mai mult. În interiorul bisericii, chiar în zona altarului, a crescut un falnic nuc, pe care nimeni nu se înduplecă să-l taie, de teamă să nu-l supere pe Cel de sus.

Biserica spartă de la Bălăneşti a fost ridicată chiar la intrarea în comună în anul 1841, fiind un lăcaş de cult ortodox. Cu exactitate nu se cunoaşte ce s-a întâmplat cu clădirea de a ajuns în paragină. Autorităţile locale spun că ar fi fost prădată de cotropitori sau o altă variantă este că a fost incendiată. Doar pereţii au mai rămas din vechea biserică, nemaiexistând geamuri sau uşi. Primarul localităţii, Ovidiu Pungan, spune că acest lăcaş de cult a fost declarat monument istoric şi că, în curând, va monta plăcuţele care să indice acest lucru, în apropierea clădirii. “Biserica spartă este foarte veche. Istoria clară nu se cunoaşte, bătrânii satului spun că a fost cotropită. Era o biserică ortodoxă. Şi acum, în interior mai sunt câteva înscrisuri în latină. Din păcate, stadiul avansat de degradare lasă de dorit. Am făcut o adresă către Ministerul Culturii. Ne-au spus că nu au banii necesari pentru reabilitarea acestei ruine. Astfel, doar din bugetul local o putem reabilita. Este o lege prin care suntem obligaţi să alocăm nişte bani din bugetul local pentru întreţinerea monumentelor istorice. Din păcate, localitatea neavând investitori şi trăind doar din taxe şi impozite, nu avem banii necesari pentru reabilitarea acestor ruine”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălăneşti.

Autorităţile locale au purtat o discuţie de principiu cu arhitectul gorjean Iulian Cămui despre posibilitatea reabilitării bisericii, acesta fiind singurul expert autorizat pe partea de monumente istorice la nivel de judeţ.

Nuc crescut în altarul bisericii

În zona în care este amplasată biserica sunt foarte mulţi nuci, în special pe marginea drumului. Tocmai din altarul bisericii a răsărit un astfel de pom. Ramurile acestuia fac în prezent umbră ruinelor bisericii. Autorităţile locale spun că au vrut să taie nucul, numai că nimeni nu vrea să facă această treabă, considerând că ar face un păcat, ţinând cont de locul din care a răsărit. Chiar şi autorităţile locale se tem şi evită să ducă la îndeplinire această sarcină. “Lumea se teme, şi cei cărora le-am solicitat ajutorul ca să-l taie. Am discutat şi cu părintele, şi, recunosc, m-am emoţionat şi oricum mi-a fost frică şi nu am mai avut curajul să mai pun pe cineva, pentru că acel nuc a răsărit exact din masa sfântului altar. Ca atare, nu are nimeni curajul să-l taie. Mărăcinişurile le-am mai tăiat. Preotul mi-a spus că nu trebuie tăiat, că e răsărit din masa sfântului altar şi că nu este bine. Până la urmă poate va îndrăzni cineva să îl taie”, a mai spus primarul din Bălăneşti.

nuc_crescut_din_altar

Preotul din comună evită subiectul

Subiectul pare a fi unul tabu chiar şi pentru preotul din comună, Constantin Bălăieţ, care nu a dorit să vorbească despre acest subiect. Pe lângă acest aspect religios, autorităţile vor trebui mai întâi să obţină o autorizaţie de la Direcţia Agricolă Gorj pentru a tăia pomul. Asta pentru că nucul face parte din arborii ocrotiţi prin lege. Terenul pe care se află clădirea este în domeniul public al comunei.

Vizualizări: 1,188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: