Presiune mai mare la apă pentru sătenii din Dăneşti
Cetăţenii comunei Dăneşti, mai ales cei din zona Brătuii, nu vor mai rămâne fără apă în sezonul estival. Cel puţin asta spun autorităţile locale, care anunţă că au demarat lucrările pentru realizarea unui nou puţ de unde să fie alimentate două sate ale comunei. Odată cu înmulţirea surselor de apă din comună, localnicii din celelalte sate vor avea la robinete apă potabilă cu o presiune mai mare. De forarea noului puţ se vor ocupa angajaţii Unităţii de Execuţie Foraje (UEF) Motru. Investiţia este realizată cu fonduri de la bugetul local.
Noul puţ va deservi localităţile Merfuleşti şi Trocani, unde sunt circa 360 de gospodării. Alte două sate, Brătuia şi Ţârculeşti, vor beneficia de noul foraj, pentru că apa va ajunge cu o presiune mai mare. Prin realizarea noului puţ satele Merfuleşti şi Trocani vor fi alimentate separat şi nu din aceeaşi sursă, cum se întâmplă în prezent. Autorităţile locale spun că prin realizarea acestui foraj nu vor mai exista probleme la alimentarea cu apă a gospodăriilor în perioadele secetoase. „Este vorba de forarea unui puţ, sus la Brătuia, pentru satele Trocani şi Merfuleşti. În prezent nu există decât un singur puţ în toate satele Brătuii, în cele patru. Şi, pentru fi apă tot timpul, în special vara, prin hotărâre de consiliu am hotărât să mai forăm încă un puţ. Am ţinut licitaţia, am făcut contractul, a câştigat o firmă din Motru, care a şi început lucrările. Apa va fi potabilă. În zona respectivă, oamenii au dus-o foarte greu cu apa, înainte aduceau apă din văi. La ora actuală toată lumea este racordată la sistemul de alimentare cu apă”, a declarat Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.
În jur de 400.000 lei a alocat administraţia locală din Dăneşti pentru realizarea acestui foraj. „Banii sunt alocaţi pentru realizarea forajului, pentru achiziţia pompei, staţie de tratare, de clorinare, de filtrare, rezervor, împrejmuire şi absolut tot ce este nevoie. Pentru că n-am putut să facem pe bucăţi, nu ne dădeau avizele nici Sanepidul, nici Mediul. Noi am vrut să punem un bazin de 35 mc la început, ISU nu ne-a dat voie, ne-au spus că ne trebuie cel puţin de 100 mc pentru că trebuie o rezervă în caz de incendiu pentru ISU”, a mai spus edilul.
Autorităţile locale estimează că lucrările la noua sursă de apă vor fi finalizate în luna iulie.