Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Sute de gorjeni pierd subvenţiile APIA din cauza litigiilor

Sute de gorjeni riscă să-şi piardă subvenţiile APIA din cauza litigiilor pentru pământ. Cu această problemă se confruntă şi mai mulţi cetăţeni din comuna Runcu. Situaţia este complicată pentru că sunt proprietari care se suprapun pe aceeaşi suprafaţă de teren.

Litigiile pe fond funciar continuă să creeze probleme gorjenilor. Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, apar procese noi de la o zi la alta. „Se dau în permanenţă sentinţe. La ora actuală, în Gorj sunt aproximativ 600 de litigii pe fond funciar, la tribunal şi la toate cele patru judecătorii de pe raza judeţului. Se observă totuşi o scădere a numărului acestora comparativ cu anii trecuţi, când se înregistrau câte 1000 de procese”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului.

Teren cumpărat de două ori

Cei mai afectaţi de aceste litigii sunt beneficiarii subvenţiilor APIA, care riscă să nu se mai încadreze în termenul de depunere a cererilor din cauză că primăriile nu le eliberează adeverinţe. Într-o asemenea situaţie se află şi 30 de gorjeni din comuna Runcu, care se judecă pentru terenul din punctul „Poiana Mare”, din Bâltişoara. Oamenii se plâng că primăria nu le eliberează adeverinţe din cauză că un cetăţean a anunţat că terenul respectiv a fost cumpărat de el. „Ni se refuză eliberarea adeverinţelor pentru că un domn Ion Manea din Târgu Jiu a notificat primăria că a cumpărat terenul nostru din punctul Poiana Mare. Noi am cumpărat o dată acest teren în perioada 2000-2001 de la proprietar, avem convenţii legalizate la notariat, semnate la primărie, plătim impozit de ani de zile. Acum am înţeles că domnul Manea a cumpărat terenul nostru de la un nepot al proprietarului, după ce a decedat bătrânul. Practic, terenul a fost vândut de două ori. Noi am deschis litigiu pentru acest teren, dar suntem pistonaţi de APIA, întrucât nu mai putem primi subvenţii fără adeverinţă de la primărie. Nu ştim ce s-a întâmplat în realitate, s-au eliberat titluri peste titluri, certificate fiscale peste certificate fiscale, dar pe noi ne interesează să se găsească mai repede o soluţie pentru că trece timpul şi nu ne mai încadrăm în termenul legal pentru a depune cererea la APIA”, a declarat Gheorghe Petreschin, localnic.

Primărie: Apar reclamaţii de o parte sau de alta

Reprezentanţii Primăriei Runcu se aşteaptă să existe reclamaţii şi după eliberarea adeverinţelor cerute de APIA. „Într-adevăr, la Bâltişoara sunt vreo 30 de familii care au probleme cu terenul. După ce s-au eliberat titlurile de proprietate, oamenii s-au înţeles cu proprietarul, iar potrivit convenţiilor se pare că au plătit terenurile respective. Ulterior, nepotul proprietarului a înstrăinat circa 10 hectare din întreaga suprafaţă de 24 de hectare domnului Manea. Dumnealui ne-a notificat că a cumpărat terenul respectiv şi ca atare nu am eliberat adeverinţe. Pe de o parte  oamenii au dreptate, fiecare are terenul trecut în registrul agricol, însă pe partea cealaltă domnul Manea are contract de vânzare-cumpărare. Ei sunt în litigiu, însă noi nu ştim cui să eliberăm adeverinţe, până anul acesta nu ne-am confruntat cu această problemă. Trebuie să găsim temeiul legal pentru că indiferent cui vom elibera adeverinţe, vor fi reclamaţii de partea cealaltă”, a declarat Camelia Vlăduţ, secretarul Primăriei Runcu. 

BLOCAJ

Potrivit conducerii APIA Gorj, atunci când se suprapun doi sau mai mulţi proprietari pe acelaşi teren, dosarele se blochează. „Cererea de plată pentru anul în curs poate fi depusă până pe data de 15 iunie, în cazul în care litigiile nu se vor soluţiona până cel târziu pe data de 15 octombrie 2016 oamenii pierd definitiv dreptul la subvenţii”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. În Gorj, au fost depuse circa 2600 de cereri pentru o suprafaţă de 6000 de hectare.

Vizualizări: 337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: