Cere terenuri și clădiri de la CE Oltenia
Tot mai multe primării vor să preia terenuri și clădiri de la Complexul Energetic Oltenia. Pentru companie, oricum, acestea nu fac decât să aducă pierderi pentru că multe sunt păzite și pentru ele plătește impozite importante. Chiar și-așa, autoritățile locale spun că se lovesc de tot felul de piedici când încep demersurile.
Și primarul din Motru a anunțat că are în plan să ceară de la Complexul Energetic Oltenia mai multe terenuri pe care oricum nu le folosește. În plus, edilul și-ar dori să preia în administrare și un sat de strămutați ca să poată să investească acolo.
De la Știucani sunt circa 200 de familii, susține primarul, iar zona s-a degradat și are nevoie urgent de investiții. Acum, primăria nu le poate face pentru că infrastructura nu îi aparține, ci este în administrarea Complexului Energetic Oltenia.
“Port discuții pentru a ne preda anumite locații, terenuri. CEO nu este proprietar pe terenurile din Motru. Sunt luate acele terenuri pe anumite ordonanțe de Guvern, legi date cu mulți ani în urmă pentru a fi folosite și redate cetățenilor. Practic, sunt în administrarea lor. Nu sunt proprietari și nu au cadastru pe toate și nu ar putea să le dea autorităților locale. Îmi doresc să îmi predea cartierul de strămutați Știucani. Este al dumnealor de la infrastructură stradală, canalizare, apă, iluminat. Zona este degradată. Nu putem interveni pe ea. Doar cârpeli făcute cum putem. Dumnealor nu au posibilitatea financiară să investească pentru că spun că au și alte priorități. Atunci cetățenii mutați acolo, peste 200 de case sunt în zonă, suferă și trec prin gropi și înjură primarul”, a spus Cosmin Morega, la Radio Infinit.
Edilul și-ar dori și fosta mină Roșiuța, dar și alte clădiri ori terenuri pe care compania nu le prea folosește, dar plătește taxe și impozite pentru ele.
„Catedrala ortodoxă s-o predea ori primăriei, ori bisericii. Nu cred că au actele în regulă. Încerc să forțăm puțin nota și să ni le dea. Avem acele vile care sunt folosite de una, două persoane și stau închise. Am putea face anumite activități în acele locații. Îmi doresc terenurile de la Roșiuța, unde casele din zona concasării au fost cumpărate, demolate și se adună teren ce ar putea fi pus la dispoziția unor investitori, să dăm parcele la tinerii căsătoriți. Fosta mină de la Roșiuța, o clădire unde există o curte mare, la fel”, a mai spus primarul din Motru.