Cere strămutarea urgentă a sinistraţilor din Bumbeşti Piţic
Autorităţile locale din Bumbeşti Piţic cer strămutarea sinistraţilor în regim de urgenţă. Asta întrucât alunecările de teren sunt mai avansate decât anul trecut, iar cratere noi apar de la o zi la alta. Drumul reparat de primărie, în vara trecută, a devenit din nou impracticabil, iar noaptea în zonă este instituită pază pentru ca oamenii să nu se poată întoarce la gospodării. Familiile ale căror case sunt afectate de alunecări de teren speră ca măcar de data aceasta guvernanţii să audă strigătul lor de disperare. Oamenii şi-au cheltuit toate economiile pentru a-şi repara casele, după alunecările de vara trecută.
Ion Urdea are cea mai mândră casă din satul afectat de alunecările de teren. A muncit ca șofer pe tir și de 20 de ani a tot pus cărămidă pe cărămidă în speranța că, la bătrânețe, va avea un loc unde să se retragă și să stea alături de cei dragi. Tot ce a investit omul o viață întreagă e acum la câțiva metri de prăpastia care s-a format lângă casa sa. Totul riscă să fie șters de pe fața pământului, la fel cum au pățit-o alți vecini de-ai săi, niciunul dintre ei neștiind acum ce să mai facă în afară de faptul că ar trebui să plece de acolo cât mai repede.
„Anul trecut s-a auzit un urlet puternic, pentru că atunci când s-a prăbușit terenul, au căzut pomii pe aici la vale. E, de data asta nu a mai fost așa. Nu s-a auzit nimic. Pur și simplu ne-am trezit cu pământul scufundat. După alunecarea de anul trecut nu a venit nimeni să ne ajute cu ceva sau să ne spună care e situația cu terenul ăsta. Eu în loc să îmi folosesc banii pe care îi mai aveam pentru a lucra la casă, am cărat aici 300 de camioane cu pământ, ca să umplem hăul. Nu sunt minciuni. Am băgat 300 de camioane pe cheltuiala mea și acum totul s-a scufundat. Nu știu unde a intrat atâta pământ, dar știu că nu mai am bani ca s-o mai iau de la capăt. Nici nu știu dacă s-ar mai merita să mai băgăm 300 de camioane din nou. Dacă nu vine nimeni să ne spună că face un studiu, ceva, ca să știm și noi dacă stăm pe o grotă, pe ceva care se scufundă, nici nu știm ce să mai facem și ce să mai gândim”, spune Udrea.
„Banii mei, în pământ”
Locul unde dealul s-a scufundat din nou e vizitat de restul localnicilor și nu numai ca un obiectiv turistic. Oamenii vin și se minunează de ceea ce s-a putut întâmpla, după care pleacă și își văd de-ale lor. De acasă a plecat și Viorica Pistol, cea care anul trecut s-a trezit în plină noapte cu o casă mai veche pe care o avea în gospodărie înghițită în hăul adânc de zece metri. Acum dealul s-a scufundat din nou și i-a rupt jumătate dintr-o cameră la cealaltă casă pe care o mai avea în curte. Casa care rămăsese în picioare avea două camere, dar acum este evident că e de nelocuit.
„Adusese pământ vecinul, umpluse aici și credeam că nu mai sunt probleme. De anul trecut eu mă mutasem la fratele meu că aici nu mai puteam să stau. M-am și gândit că într-o noapte se mai huroaie iar dealul și mă înghite și pe mine. Anul trecut toată casa a veche pe care o aveam a fost înghițită în câteva ore. Aveam acolo vase, mobilă, haine, chiar și bani. Totul a rămas în pământ. Am mai săpat eu cu sapa să mai scot câte o buleandră, dar nu am apucat să scot mai nimic, nimic. Acum și casa asta cred că va ajunge tot în pământ după ailaltă, după care nu știu ce o să mai fac”, povestește bătrâna.
Falie de un kilometru
Alunecarea de teren are o amploare așa de mare încât autoritățile au măsurat o falie lungă de un kilometru și lată de câteva sute de metri. Constantin Filip este un șomer din sat care și-a încropit o gospodărie la baza dealului, fiind convins că nu va fi afectat vreodată de alunecările de teren. Acum constată că pe zi ce trece ușile nu se mai închid, o parte din gard fiind distrus deja de valul de pământ. „Făcusem o bucătărie de vară, cu fundație, dar s-a ales praful de ea. Ușile nu se mai închid la casă, iar porțile s-au deplasat într-un hal fără de hal. Aveam gardul făcut din plăci de beton, dar jumătate din ele au căzut pe jos după ce a fugit pământul. Am doi copii, două fete de 5 și 8 ani. Serviciu nu am, grajdul la vite stă să fie înghițit de pământ, unde să mă duc eu de aici. Nu am nicio sursă de venit, cu ce să mă descurc?”, întreabă retoric bărbatul, mai ales după ce primarul comunei a anunțat că zona rămâne una nesigură și că acolo nu se vor mai elibera vreodată autorizații de construcție, oamenilor cerându-li-se să plece până când nu e prea târziu.
REACŢIE
Michy Nioaţă, primarul comunei Bumbeşti Piţic, spune că situaţia cu care se confruntă localnicii din Cârligei este mult mai gravă decât anul trecut. „Nu există nici o şansă să mai facem ceva. După alunecările de anul trecut, am reparat drumul, am cheltuit bani, dar acum nu mai văd nici o şansă. Am discutat şi cu colegii, ne-am consultat, dar singura variantă e strămutarea. Pentru trei gospodării au dânşii teren, iar pentru cea de-a patra vom găsi”.
SUPĂRARE
„Nu ştim dacă ne bagăm cineva în seamă, de anul trecut până acum au fost doar promisiuni, doar vorbe. Atunci, tot ca acum, vreo două zile au venit televiziuni şi cei de la judeţ, iar apoi nu ne-a mai căutat nimeni. Primăria ne-a ajutat cu ce a putut, dar dacă nu le-a dat nimeni bani nu au avut nici dumnealor ce face”, a declarat Gheorghe Condel, localnic.