CEO, la negocieri cu expropriaţii de la Mătăsari

Complexul Energetic Oltenia va începe negocierile cu proprietarii de imobile din satul Runcurel, de pe culoarul de expropriere aprobat prin hotărâre de Guvern pentru cariera Jilţ Nord. În acest sens a fost formată o comisie din care fac parte inclusiv reprezentanţi ai Prefecturii Gorj, de la Cadastru şi din primăria Mătăsari. Localnicii care au gospodării pe acest culoar spun că nu vor renunţa la proprietăţi decât dacă sunt despăgubiţi corespunzător.

Şapte sute de hectare de teren şi peste două sute de case vor dispărea curând sub roata excavatorului minier. Este vorba de imobilele aflate de culoarul de expropriere pentru extinderea carierei Jilţ Nord pentru care a fost emisă o hotărâre de Guvern. Cetăţenii din Mătăsari sunt depăgubiți pentru terenuri, însă în lege nu sunt prinse casele, dar nici plata uzufructului pentru culturile cetăţenilor. "Suntem în situaţia în care satul Runcurel trebuie să fie strămutat. Pentru Jilț Nord a apărut legea 255, este decizia pentru comisia formată și se va pune în aplicare. Problema care se ridică cu strămutarea caselor este că în respectiva lege nu apar uzufructul şi casele expropriate. Apare numai despăgubirea pe teren. Primarul face demersuri pentru exproprierea pe vechiul regulament, deci să plătească şi uzufruct la cetăţeni, şi casele", a declarat Alexandru Udriște, viceprimarul comunei Mătăsari.
O comisie de verificare a dreptului de proprietate va sta de vorbă cu fiecare om în parte. Comisia va funcţiona în incinta primăriei Mătăsari. "Membrii comisiei de verificare a dreptului de proprietate vor începe negocierile cu proprietarii în perioada imediat următoare. Activitatea comisiei se va desfăşura zilnic la sediul primăriei Mătăsari, până la data la care vor fi emise şi comunicate potrivit legii toate hotărârile de acordare a despăgubirilor pentru imobilele supuse exproprierii. Din comisie fac parte reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Oficiului de Cadastru și Primăriei Mătăsari", a declarat Elena Zamfir, purtătorul de cuvânt al CE Oltenia.

Ce spun localnicii din Runcurel
Localnicii spun că nu vor părăsi locuinţele dacă nu li se vor acorda despăgubiri juste. "Eu nu dau nimic. Nu îmi trebuie nici bani și nici nu vând. Eu unde mă duc? Am auzit că nu ţin cont nici de pomi, de vie. Niciunul nu intră la mine. O fi lege, dar când îmi ia tot şi nu îmi dă nimic? Unde mă duc? E căsuţa mea. Nu sunt de acord să mă huroaie. Dacă ei îmi dau pământul meu şi o casă exact cum e a mea, atunci da. Cotețul acesta pe care îl am, cu paie pe el, aşa să mi-l facă. Nu vreau bani, nu vreau nimic mai mult", a declarat Vasilica Acuțeru, localnică.
Fiul bătrânei, care locuieşte într-o altă gospodărie de pe culoarul de expropriere, spune că este dispus să vândă proprietatea sa, dar la prețul pieței. "Mie de ce îmi impune un preț? Mie îmi dă 4 lei pe metru pătrat și ei ia 40 de euro pe metru pătrat. Dacă vreau să vând sau nu, e treaba mea. Dacă mă duc la magazin să cumpăr o pâine, pot să-i arunc 50 de bani și ea face 1 leu? Pe mine mă bagă la furt, dar pe ei?", a explicat Gheorghe Ancuțeru.
Alți localnici spun că cei de la CE Oltenia au început să le folosească terenul fără să discute mai întâi cu ei. "În capătul terenului deja sapă pe el, nu m-a întrebat nimeni de nimic. Nu ştiu ce au de gând cu mine. Nu mi-au adus nici măcar lemnele de pe terenul meu. N-am ce să le fac, spun că a venit o lege pe care noi nu o ştim şi că ne dau o sumă pe care ne-o bagă în cont. În al cui cont nu ştiu, al meu nu. Nu vin să stea de vorbă cu noi. La gospodărie nu cred că o să vină, că mai suntem și noi. Și așa casele sunt distruse de activitatea minieră", a comentat Vasile Fotău, localnic.
Mai sunt şi cetăţeni care au negociat cu compania în urmă cu câţiva ani şi au ajuns la o înţelegere, însă nu au primit niciun leu până acum. Acum se regăsesc pe culoarul exproprierilor. Nici oamenii nu mai ştiu pe ce documente vor negocia. "Am ajuns la o înţelegere acum trei ani. Am casă, pământ, pomi, vie. Mi-au dat 370.000 lei. Nu am cumpărat în altă parte că nu mi s-au dat banii până acum. Nici nu pot să mai stau aici. Casa mea s-a deplasat cu 10 metri din cauza mineritului. Nu se mai poate locui. Eu nu cer nicio angajare", a spus Ion Spariu, un alt localnic.

CEO: Dacă refuză, se pot adresa instanţei
Compania a transmis că proprietarii de case şi terenuri din Runcurel pot contesta exproprierea, dacă nu le convin condiţiile, iar atunci decizia o va lua o instanţă de judecată. "Dacă un proprietar refuză, comisia face mențiunea în procesul verbal, arătând că proprietarul este în drept să se adreseze instanței de judecată", a mai spus Elena Zamfir, purtătorul de cuvânt al CE Oltenia.
Compania le oferă localnicilor care deţin imobile mai multe variante de strămutare: cu despăgubire valorică, în vetre de sat existente pe loturi neocupate, în localităţile de reşedinţă din ţară ale moştenitorilor, pe terenuri puse la dispoziţie de strămutat, prin schimb de gospodărie cu cumpărarea de societate a gospodăriei alese sau strămutarea cu organizarea unei noi vetre de sat în comuna Teleşti.

Galerie foto



Vizualizări: 1,295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: