CEO ar putea relua căutarea de directori

Guvernul are doar șase luni la dispoziție pentru a rezolva problema managementului unor companii de stat, unde procesul de recrutare a directorilor nu a fost transparent sau există suspiciuni de incompatibilitate, așa cum este cazul la Complexul Energetic Oltenia.

Rezolvarea problemei nu poate fi decât reluarea procesului de recrutare, dar nu va fi simplu, câtă vreme actualii manageri au semnat deja contracte pe patru ani. 

În cazul CE Oltenia, există o suprapunere între trei membri ai comitetului de nominalizare și remunerare și candidații selectați care au fost numiți în cele din urmă în consiliul de supraveghere. În plus, unul dintre membrii consiliului de supraveghere a fost numit fără a fi supus procesului de selecție.

"Deși România susține că acest membru a fost nominalizat și numit de către acționarul minoritar, pe baza informațiilor și a probelor disponibile, Comisia nu a putut concluziona că acționarii minoritari se bucură de dreptul de a numi membrii consiliului de administrație în temeiul legislației române.

România nu a furnizat niciun element de probă care să acorde acționarilor minoritari dreptul de a nominaliza și de a numi un reprezentant în consiliul de administrație. În plus, în cadrul procesului de selecție a consiliului de administrație, doi candidați care au făcut parte anterior din consiliul de administrație – implicați în selectarea și contractarea expertului independent – au fost (re)numiți în noul consiliu de administrație, fiind selectați de expertul independent", se arată în scrisoarea Comisiei Europene către guvern.

România riscă să piardă 300 de milioane de lei din PNRR din cauza modului defectuos în care a recrutat directorii companiilor de stat.

Vizualizări: 1,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: