Cel mai mare dinte descoperit în România, expus la muzeu

Un dinte cu o vechime de aproximativ 20 de milioane de ani care a aparţinut unui rechin gigant, Otodus megalodon, dispărut din oceanele lumii, a fost expus la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Judeţean Mureş, în cadrul proiectului "Exponatul lunii".

Potrivit specialiştilor muzeului, acest dinte de rechin gigant este cel mai mare dinte al speciei descoperit în România şi cel mai vechi ca vârstă geologică. El poate fi văzut la Târgu Mureş pe parcursul acestei luni.

"Luna februarie 2019 este dedicată paleontologiei vertebratelor. Proiectul 'Exponatul lunii' ne introduce în lumea oceanelor timpurilor dispărute, prin valorificarea ca imagine în faţa publicului larg a unui dinte aparţinând unui rechin gigant, Otodus (Megaselachus) megalodon (AGASSIZ, 1835). Otodus megalodon este o specie complet stinsă de rechin gigant. Dimensiunea corpului putea atinge 15-18 m, în medie având circa 10,5 metri, ceea ce subliniază mărimea impresionantă, pe care nu o regăsim la niciun rechin actual. Practic, putea fi de 3 ori mai mare decât rechinul Marele Alb (Carcharodon carcharias), cel mai mare selacian actual. Exemplarul expus, cu o vechime de aproximativ 20 de milioane de ani (Miocen Inferior), provine din zona oraşului Cluj-Napoca şi a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1958, fiind donat de către domnul Szocs", a anunţat Muzeul de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş.

Vizualizări: 3,387

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: