Mieii de Paște, un lux pentru gorjeni. Producătorii preferă să-i exporte în țările arabe
De la un an la altul, producția de miei este în scădere, și asta după ce tot mai mulți fermieri gorjeni renunță la a mai crește animale și aleg să le vândă. Acesta este unul dintre motivele pentru care și prețul mieilor va fi destul de ridicat anul acesta. Puțini sunt fermierii care vor ieși cu miei la târgul de Paște, pentru că majoritatea fie îi vor vinde de acasă, fie îi vor da la export.
Fermierii gorjeni preconizează că, de Paște, kilogramul de carne de miel va ajunge chiar și la 45 de lei. Cei care vor să cumpere miei vii vor da pe kilogram în jur de 30 de lei.
Sorin Văduva deține o exploatație de ovine și cel mai probabil anul acesta va pune la vânzare aproximativ 1000 de miei.
Va încerca să-i vândă gorjenilor, însă cei mai mulți vor merge la export. ”Încă nu s-au terminat fătările, dar cred că voi avea în jur de 1000 de miei la vânzare. Voi încerca pe piața internă, vreau să dau carne sănătoasă gorjenilor mei, dar, dacă nu voi obține un preț bun, în mod sigur mieii vor merge la export în țările arabe, ca în fiecare an. Avem multe comenzi de acolo pentru că ei sunt mari consumatori de carne de miel și vorbim de o carne sănătoasă. Din ce am văzut și am mai discutat și noi, cred că va fi kilogramul de carne de miel între 40 și 45 de lei. Prețul acesta este pentru că sunt tot mai puține efective de ovine, iar marii fermieri dau mieii direct la export”, a spus fermierul.
Micii producători au anual clienți lor și își vând mieii direct din gospodărie. Nici de aici veștile nu sunt foarte bune. ”Cred că este ultimul an când voi mai crește animale. Eu m-am născut cu oi în curte și de 65 de ani asta fac, dar nu mai rentează. Dacă vrem să vindem mieii mai repede, îi ia pe toți la un preț de nimic și îi vând dublu. Eu, din fericire, am toți mieii promiși deja și îi voi da direct de acasă și cred că va fi ultimul an. Ca să fie buni de Paște trebuie să le dăm boabe, cereale, prețurile au sărit la toate, oameni să muncească nu mai găsim și, în condițiile astea, nu se merită. Eu muncesc de la șase dimineața până noaptea la 11. Prețurile vor fi foarte mari oricum”, spune Vasile Tincă, crescător de animale din Stănești.