Câinii de avalanșă, în acțiune la Rânca

Câinii de avalanșă din patru județe s-au întrecut la Rânca. Patrupedele sunt special antrenate să salveze oameni surprinși de avalanșă. Cei mai buni vor merge la noi pregătiri în masivul Făgăraș. 13 unități canine de salvare sunt brevetate la nivel național.

Cinci câini antrenați să găsească victime sub zăpadă au fost testați în stațiunea Rânca. Au avut de verificat o suprafață de aproape un hectar.

Două persoane au fost îngropate în zăpadă, iar câinii au avut misiunea să le găsească într-un timp scurt. Au reușit acest lucru în doar zece minute. Salvatorii spun că zece oameni ar avea nevoie să găsească oamenii sub zăpadă, în aceleași condiții, de cel puțin patru ore.

Recco, salvatorul de la Rânca

Printre cățeii testați la Rânca a fost și Recco, ce face echipă cu salvamontistul Carlos Tașcău, de la Salvamont Gorj. „Facem echipă de câţiva ani. Ne pregătim în fiecare sezon pentru a putea face faţă unei misiuni reale. Recco are 5 ani. Se descurcă destul de bine, dar nu trebuie lăsat prea mult timp fără să lucreze. El trebuie să se pregătească mereu. În perioada asta, lucrăm cam două zile pe săptămână. Facem cam tot ce am făcut şi acum la această evaluare. Baza este să caute victime surprinse de avalanşă. Poate să caute şi în perioada de vară victime. Şi vara trebuie să se antrenăm”, a mărturisit salvamontistul Carlos Taşcău.

Cinci câini din Gorj, Alba, Argeș și Hunedoara au participat la test. „Toţi sunt câini antrenaţi. Găsesc două victime în mai puţin de zece minute, ceea ce este foarte bine pentru că baremul în unele ţări din Vest, este să fie verificat un hectar în zece minute, cu o singură victimă. Or noi am reuşit să găsim două victime. În şcoala unde se brevetează noi unităţi canine vin inclusiv cei care sunt deja cu câini operaţionali pentru a-şi menţine în permanenţă gradul de pregătire la un nivel bun”, a explicat Ion Sănduloiu, de la Salvamont Argeş.

Cei mai buni salvatori canini vor merge într-un nou stagiu de pregătire în masivul Făgăraș. Sunt 13 câini de avalanșă ce pot interveni într-o misiune reală în acest moment.

“Este o acţiune foarte utilă pentru noi. Vedem rezultatul muncii de un an de zile al căţeilor debutanţi şi, în funcţie de modul în care aceştia parcurg normele care le sunt impuse vor fi primiţi în Şcoala Naţională de Pregătire a Unităţilor Canine de Avalanşă, o şcoală care va avea loc în masivul Făgăraş. Sperăm să mai câştigăm câteva echipaje canine care să se alăture celor 13 echipaje din România care pot interveni în orice situaţie în caz de avalanşă”, a spus Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România.

Vizualizări: 1,353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: