Cel mai iute ardei din lume a fost creat în România!
Cel mai iute ardei din lume este atât de puternic, încât irită pielea chiar și prin mănuși. Acesta a fost creat de cercetătorii din România, la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.
Peste 1.000 de soiuri de ardei iute sunt în cercetare la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, de diferite forme, mărimi şi culori, printre ele şi un hibrid experimental, protejat prin coduri, care a fost desemnat în cadrul unei conferinţe ştiinţifice desfăşurate în Australia cel mai iute din lume din punct de vedere al concentraţiei de capsaicină pe scara Scoville.
Separat de celelalte soiuri de legume, flori şi plante aromatice, cercetătorii din cadrul BRGV produc şi păstrează seminţele unor soiuri valoroase de ardei iute. Interesul pentru inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea şi conservarea soiurilor de ardei iute este dat de modul în care planta se poate ''exprima'' atât din punct de vedere al trăsăturilor, cât şi în ceea ce priveşte importanţa pe care o prezintă în vaste domenii de activitate.
În afară de formă sau culoare, principala caracteristică pe care o prezintă ardeiul iute este concentraţia de capsaicină, un alcaloid care imprimă senzaţia de usturime. Tocmai din acest motiv, ardeiul iute a fost adoptat în gastronomie, organizându-se în diferite ţări ale lumii concursuri de mâncat sau întreceri în urma cărora au fost stabilite cele mai iuţi soiuri posibile. Într-o astfel de întrecere a intrat, în urmă cu câţiva ani, şi cercetătorii de la Buzău, care au reuşit să stabilească un record mondial.
Pentru a obţine un ardei cu o concentraţie mare de capsaicină, cercetătorii s-au folosit de două dintre cele mai iuţi soiuri din lume - Madame Jeanette şi Habanero. Astfel, a luat naştere un hibrid experimental având mai multe nume de cod - 2000 A sau L 13 A.
Cercetările nu au fost lipsite de momente tensionate. Seminţele ardeiului iute nou creat erau atât de iuţi încât iritau pielea chiar şi prin mănuşi.