Ce să faci pentru a preveni indigestia după mesele festive!
Sărbătorile de iarnă vin cu multe provocări culinare care nu fac tocmai bine mai ales celor cu probleme culinare. Pentru a evita disconfortul digestiv, lipsa de energie și apariția kilogramelor în plus, ajustează mărimea porților, bea apă și fă mișcare!
Trecerea bruscă de la post la alimentația „de dulce” poate avea consecințe negative asupra sănătății și stării de spirit, în special pentru cei sensibili. Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi carnea de porc, prăjelile, maioneza și sosurile grase îngreunează digestia, provoacă apariţia constipației și a disconfortului, iar cele bogate în zahăr, precum cozonacul și prăjiturile, favorizează fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge și duc la scăderea nivelului de energie. Adesea, efectele derivă din cantitatea consumată, combinațiile și alegerile alimentare nepotrivite, precum și din lipsa de hidratare și mișcare. Așadar, pentru a facilita digestia mâncării, înainte de Sărbători fă o planificare a mesei și respectă sfaturile practice de nutriție.
La masa de Crăciun este bine să mănânci cel mult 2 feluri de mâncare, în porții mici.
Începe cu felurile principale și umple farfuria jumătate cu salată, jumătate cu carne sau pește. Legumele ajută digestia, iar proteinele din carne și leguminoase conferă sațietate. Salata boeuf este considerată un fel principal, deoarece are în compoziție maioneză și cartofi, așadar limitează-te la 2 linguri și elimină sursele de carbohidrați la masa respectivă, precum pâine, orez și mămăligă!
Din categoria aperitivelor, răcitura este cea mai bună opțiune, mai ales dacă este făcută din curcan. Are puține calorii și este bogată în colagen, o proteină esențială pentru sănătatea articulațiilor, pielii și părului. Desertul se consumă între mese, în cantități limitate, de 3-4 lingurițe de tort sau 1 felie de cozonac.