Ce să adaugi în carnea pentru sarmale pentru un gust delicios!

Se apropie cu pași repezi sezonul sărbătorilor de iarnă, iar multe gospodine se gândesc la ce să mai pună pe masa de Crăciun sau de Revelion din acest an. În mod cert vor fi nelipsite sarmalele, deoarece sunt bucate tradiționale extrem de delicioase.

Sarmalele nu sunt deloc greu de făcut, doar că presupun un timp mai îndelungat de preparare spre deosebire de alte bucate. Pentru a le face precum cele ale bunicii sau ale mamei și pentru a te transpune din nou în atmosfera de copilărie, există o rețetă veche respectată de gospodine.

Ai nevoie de: carne de porc sau de care preferi, sare, puțin orez, ceapă, morcov, ardei, ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline sau poți opta pentru bucăți de slănină. Alte gospodine preferă untura. Îți mai trebuie apă caldă, frunze de varză murată sau de viță de vie sau ambele, bulion sau sos de roșii și afumătură. Nu uita de pătrunjel, cimbru sau mărar.

Primul pas este să pui apă la fiert. După ce aceasta dă în clocot oprește-o. Pune orezul în vasul cu apă și lasă-l până când apa va scădea. Între timp, ocupă-te de legume, dar și de carne dacă vrei să o toci manual. Spală legumele după care taie-le mărunt cu un cuțit. Ai grijă să nu te rănești când mărunțești legumele. După ce ai încheiat cu acest pas, strecoară orezul și pune-l într-un bol mare. Peste el pune toate ingredientele enumerate și amestecă totul bine. Apoi, ia câte o frunză de varză murată sau câte o frunză de viță de vie și umple-le cu compoziția.

Se va pune în mijlocul frunzelor de varză sau de viță de vie câte o linguriță din umplutură, după care acestea se vor rula, iar la capăt se vor ”închide”, introducând degetele în lateralele lor. Pentru a nu vă ieși carnea din frunze, aveți grijă la cantitate.

După ce ați v-ați asigurat că pe fundul vasului este făcut ”culcușul” pentru sarmale din foi de varză și afumătură, se va trece la adăugarea acestora, una câte una, cu grijă, iar deasupra se vor pune din nou bucăți de afumătură care dau hust sarmalelor.

Ulterior, peste sarmale se va turna apă, dar nu până la ”gura” vasului. Se pune totul pe foc și nu uitați de capac, care ar fi bine să fie găurit încât preparatul să nu fie prea înăbușit. Sarmalele vor trebui să fiarbă la foc mic, vreme de o oră și jumătate sau mai mult, în funcție de cum considerați. Verificați-le din când în când, iar când apa scade adăugați alta. La final se pot servi cu ardei iute și smântână. 

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: