CE Oltenia renunță la un proces cu angajații
Complexul Energetic Oltenia a renunțat la procesul pe care îl intentase la începutul anului împotriva unor angajați, unii dintre ei cu funcții de conducere, prin care solicita daune de 1.080.003 lei. Prejudiciul fusese stabilit de ANAF în 2014, iar vinovații identificați de CE Oltenia în acest an.
Angajații de la care CE Oltenia cerea suma de 1.080.003 lei sunt: Ion Pisc – director SE Rovinari, Adriana Mirela Vîlceanu, Ion Surdu, Ion Gheorghe, Gabriel Ciobanu, Elena Melencu, Gheorghe Purec, Ion Dijmărescu, Traian Măceșaru, Mariana Cioată, Paraschiva Bodislav.
Un raport ANAF din 2014 a dispus CE Oltenia recuperarea acestei sume care reprezintă contravaloarea unor piese de schimb pentru un buldozer pe șenile în valoare de 1.080.003 lei, din care TVA în suma de 209.033 lei. „Urmare a analizei raportului de inspecție fiscală... s-au identificat 4 circuite tranzacționale fictive, având drept consecință diminuarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului general consolidat (...). Având în vedere aceste aspecte, s-a dispus conducerii societății să ia masurile necesare pentru recuperarea sumei achitate de la persoanele care au generat această stare de fapt”, este punctul de vedere al ANAF preluat în hotărârea judecătorească.
Salariații acuzați s-au apărat invocând faptul că nu pot răspunde în solidar, ci fiecare potrivit vinovăției, că un raport ANAF contestat în instanță nu poate sta la baza unei răspunderi patrimoniale, dar și prescrierea, termenul fiind de trei ani. „... nu poate fi antrenată o răspundere solidară a pârâților, fapt pentru care invocă excepția inadmisibilității acțiunii, deoarece prin cererea de angajare a răspunderii solidare se încalcă norme cu valoare de principiu, care se aplică cu prioritate întrucât reclamanta CE Oltenia nu a individualizat prejudiciul în sarcina fiecărui salariat, nu a stabilit măsura în care fiecare a contribuit la crearea acestuia, gradul de vinovăție, în calitate de titulară a acțiunii în răspundere patrimoniala, nu a produs probe în acest sens”, au arătat avocații salariaților acuzați.
Piesele de schimb au fost luate de la Adetrans SRL din Sighetul Marmației. În cauză a fost și o cercetare penală, din care nu a rezultat comiterea unei infracțiuni.