Rețeta tradițională de fasole cu ciolan

Rețeta tradițională de fasole cu ciolan are un secret pentru a reuși să aibă acel gust extraordinar.  Deși nu ne-am fi gândit la acest fel de mâncare se adaugă miere și oțet, ingrediente care trebuie lăsate și ele să fiarbă în preparat. 

La rețeta tradițională de ciolan cu fasole se mai adaugă, pe lângă ciolan, pastramă de gâscă, costiță afumată și cârnăciori afumați. În compoziție se mai adaugă o lingură de miere și un pahar de oțet, combinație dulce-acră care fierbe și ea măcar o jumătate de oră. 

Ingrediente:

    300 g pastramă afumată gâscă

    200 g costiță afumată

    300 g cârnăciori de porc afumați

    1 lingură untură gâscă

    1 ciolan afumat de porc 500 g

    2 linguri măduvă

    1 ardei gras

    2 cepe

    2 morcovi

    2 foi dafin

    3 legături mărar

    1 legătură tarhon

    1 pahar vin alb dulce

    200 ml bulion gros de roșii

    5 căței usturoi

    1 linguriță paprika

    1 lingură pastă ardei

    piper boabe

    1 kg fasole albă cu bob mare

Mod de preparare:

Mai întâi se pune fasolea la înmuiat în apă rece și se lasă așa peste noapte. Apoi, se pun la fiert ciolanul, pastrama și fasolea, în trei litri de apă, alături de piper și paprika. Cârnații și costița se taie în felii mici. Se curăță și se toacă apoi ceapa, ardeiul și morcovii. De asemenea, se curăță, se spală și se toacă usturoiul și tarhonul. Se scoate apoi ciolanul de la fiert, după aproape o oră și un sfert și se lasă la răcit.

Apoi, se pun la fiert pentru o jumătate de oră în fasole: ceapa, morcovii, ardeiul, pastrama de gâscă, costița, usturoiul, tarhonul, paprika, pasta de ardei. Se amestecă des în mâncare, pentru ca ingredientele să nu se prindă de oală. Se dezosează apoi ciolanul, se taie carnea și șoriciul în bucăți mici, și se pun în fiertură. Se adaugă apoi cârnăciorii și bulionul de roșii, după o jumătate de oră, și se lasă la fiert vreme de 20 de minute. 

Se potrivește sosul din apă fierbinte, cam jumătate de litru de zeamă groasă la tot ce e în oală. Se spală și se toacă mărarul, care se adaugă peste mâncare.

Vizualizări: 571

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: