Cât timp se țin cârnații la afumat pentru un gust perfect!
Cârnații de porc pregătiți în perioada sărbătorilor trebuie afumați pentru a le da o aromă aparte. Trebuie să știți însă cât timp să fie lăsați la fum cârnații care se afumă mai mult timp pentru a avea un gust perfect.
Mulți gospodari de la țară preferă ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, să prepare cârnați de casă. Sunt nelipsiți de pe multe dintre mesele de Crăciun ale românilor. Puțini știu, însă, cât timp se lasă, de fapt, la afumat. Greșeala pe care o fac mulți români este cea de a afuma cârnații de casă prea puțin.
Afumarea cârnaților de casă se face, în general, pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor preparate din porcul sacrificat înainte de Crăciun.
Există mai multe metode de afumare a cârnaților de casă.
Indiferent de metoda preferată de afumare, este esențial să lăsăm cârnații de casă la afumat suficient de mult timp pentru a nu se strica, dar ceva mai puțin timp decât carnea. Specialiștii în domeniul culinar spun că, de obicei, carnea trebuie lăsată la afumat între 4 și 14 zile, timp de până la 3 ore pe zi. În cazul în care cârnații de casă sunt subțiri, se lasă la afumat timp de 2 până la 6 zile.
Există trei tipuri de afumare a cărnurilor: rece, când produsele pe bază de carne se afumă departe de foc, la temperaturi ce nu depășesc 23 de grade Celsius; caldă, când produsele pe bază de carne sunt afumate deasupra sursei de fum, la temperaturi de circa 30 grade Celsius; fierbinte, când produsele pe bază de carne sunt afumate lent, la temperaturi ce pot atinge chiar 90 grade Celsius.