CE Oltenia explică de ce a raportat profit la șase luni

Complexul Energetic Oltenia a explicat într-un comunicat de presă de ce a înregistrat profit la șase luni, prin neprovizionarea sumelor necesare achiziționării certificatelor de carbon aferente producției de energie din prima jumătate a anului. Compania a înregistrat un profit brut de 188 de milioane de lei, dar dacă ar fi fost cumpărate certificatele de carbon, ar fi fost o pierdere de sute de milioane.

Compania explică însă faptul că provizionarea certificatelor se face, potrivit legii, în ultima zi a anului. “Societatea are obligația să constituie provizioane pentru cantitatea de certificate de CO2 neachiziționată în cursul anului, la închiderea exercițiului financiar al fiecărui an, la prețul de achiziție valabil la data de 31 decembrie, conform Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară – IFRS, aprobate prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2844/2016, cu aplicabilitate de la 01 ianuarie 2018, precum și în conformitate cu Politica contabilă adoptată la nivelul societății”, arată un comunicat al CE Oltenia.

Administrația companiei subliniază însă că profitul brut la șase luni, de 188 de milioane de lei, este mai mare decât cel înregistrat la 30 iunie 2018, când a fost puțin peste 35 de milioane de lei. “Rezultatul pozitiv obținut din activitatea de exploatare indică stabilitatea în modul operațional de funcționare al CE Oltenia, iar evaluarea situațiilor financiare de către instituțiile abilitate să încadreze companiile în categorii de performanțe financiare constituie un element esențial în aprecierea eficienței si eficacității activității operatorului economic. Există, însă, factori externi care afectează valoarea rezultatului financiar, în principal cursul valutar și piața certificatelor de CO2, a căror evoluție nu poate fi reglementată de niciun producător de energie”, arată compania energetică.

CE Oltenia mai precizează că, la data de 30 iunie 2019, societatea nu înregistrează datorii restante față de bugetul consolidat al statului sau față de instituțiile bancare.

Vizualizări: 1,638

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: