CE Oltenia, acuzat că minimalizează gravitatea faptelor

Complexul Energetic Oltenia a încercat să anuleze în instanță o amendă de 7000 de lei, primită de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj după accidentul de muncă din Cariera Jilț Sud, de la începutul anului, în care au murit trei oameni.

“Respinge plângerea formulată de reclamanta Societatea Complexul Energetic Oltenia în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Teritorial de Muncă”, a fost decizia Judecătoriei Motru, în luna mai.

La data controlului, inspectorii de muncă au considerat că mijloacele de transport persoane erau neconforme cu cerințele de securitate și sănătate în muncă (lipsă centuri de siguranță, anvelope cu uzură excesivă și crăpate, nesemnalizare căi de evacuare de urgență, lipsă dispozitiv de spargere a geamurilor în caz de urgență, lipsă trusă medicală, turele deteriorate, etc.).

Juriștii CE Oltenia au apărat societatea, spunând că mijloacele de transport nu sunt ale companiei, ci ale prestatorilor de servicii. “Mai mult, a arătat că aceste mijloace de transport sunt omologate și autorizate de către Registrul Auto Român, iar societatea reclamantă nu are competența să se pronunțe asupra stării tehnice, vehiculele respective având viza autorităților competente în acest sens, respectiv inspecția tehnică periodică valabilă la zi”, se arată în documentul de la instanță.

ITM Gorj a arătat însă că societatea avea obligația sa ia toate măsurile necesare pentru ca echipamentele de muncă să corespundă lucrului prestat, fără a pune în pericol securitatea și sănătatea lucrătorilor. Mai mult, un prestator ar fi schimbat patru anvelope uzate abia după ce salariații au protestat.

ITM a acuzat în instanță CE Oltenia că minimalizează pericolul din cariere: “Că, din fotografiile anexate se observă că echipamentele de munca, mijloacele de transport persoane, sunt neconforme și prezintă un risc de accidentare al lucrătorilor, drept pentru care în data de 23.01.2023 s-a dispus sistarea activității de transport prin procesul verbal de sistare a activității nr. 0001964, până la punerea în conformitate cu cerințele de securitate, acest proces de sistare fiind trimis și organelor de urmărire penală. Că, și la momentul de față, reclamanta minimalizează gravitatea faptelor care pot duce la producerea accidentelor de munca, apreciind că sancțiunea este netemeinică și nelegala sau că nu prezintă un grad de pericol social al faptei ridicat. Că, tot pe fondul minimalizării gravității faptelor și a neasumării vinei a avut loc evenimentul mortal colectiv în data de 17.01.2023. Că, reclamanta a acceptat spre utilizare mijloace de transport neconforme, cu grave deficiențe, drept urmare, în data de 17.01.2023 s-au transportat lucrătorii cu mijloace de transport neadecvate”.

Vizualizări: 3,070

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: