Ce mârşăvie! ITM interpretează legea în favoarea lui Ciurel
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a constatat ieri, la şedinţa de „conciliere“ dintre sindicate şi administraţia CEO, că de fapt nu există conflict colectiv de muncă!! Alexandru Căruntu, inspector adjunct la ITM Gorj, susţine că Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) nu poate declanşa conflict de muncă pentru că „nu este reprezentativă, adică nu are jumătate plus unu din membri din CEO“. Numai că, potrivit legii, FNME este o organizaţie reprezentativă, motiv pentru care participă şi la negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Liderii sindicali spun că cei de la ITM au susţinut, pe faţă, conducerea CE Oltenia, aşa cum au mai făcut-o şi altă dată. Aceasta nu este prima decizie ilegală, dar favorabilă CE Oltenia, dată de ITM Gorj.
Sindicatele şi administraţia din CE Oltenia şi inspectorii de la ITM Gorj au mimat ieri o şedinţă de conciliere a unui conflict de muncă la nivelul companiei energetice. Numai că, la şedinţă, inspectorul Alexandru Căruntu a ajuns la concluzia că în fapt FNME nu poate declanşa conflict colectiv de muncă. Asta deşi federaţia înştiinţase oficial ITM Gorj, care a potrivit legii a trecut la etapa prevăzută de lege: concilierea. Explicaţiile lui Căruntu denotă o fractură de logică: „Am rezolvat problema în sensul că urmează să se negocieze în continuare. Nu a existat un conflict de muncă pentru că Federaţia Naţională Mine Energie nu poate să declanşeze un conflict de muncă pentru că potrivit art. 159 din Legea Dialogului Social numai sindicatele reprezentative la nivel de unitate pot să declanşeze conflict de muncă. Sindicat reprezentativ înseamnă să aibă 50 plus unu din salariaţi. Asta înseamnă sindicat reprezentativ la nivel de unitate. Nu am intrat pe fond, rămân oamenii să negocieze oamenii în continuare contractul pentru cei pe care-i reprezintă“.
Sindicalişti: ITM nu şi-a făcut datoria
FNME este reprezentativă la nivel de sector de activitate, iar la nivelul CEO nu există un sindicat majoritar şi reprezentativ. Articolul 159 din Legea Dialogului Social, invocat de Căruntu, spune că „În conflictele colective de muncă la nivel de unitate angajaţii sunt reprezentaţi de sindicatele reprezentative din unitate, potrivit legii“ şi că „La nivelul unităţilor in care nu sunt constituite sindicate reprezentative, iar angajaţii si-au ales persoanele care să ii reprezinte la negocieri, aceleaşi persoane ii reprezintă şi în cazul conflictelor colective de muncă“. Ori FNME este federaţie reprezentativă, semnatară a vechiului contract colectiv şi membră în comisia de negociere a contractului colectiv de muncă 2015-2016. În plus, tot această lege explică la articolul 1, litera u, şi ce înseamnă organizaţie sindicală. Astfel, organizaţie sindicală este denumire generică pentru sindicat, federaţie sau confederaţie sindicală. Liderul sindical Ioan Feurdean a declarat că ITM Gorj nu şi-a făcut datoria de a concilia conflictul, s-a substituit legiuitorului interpretând legea în favoarea administraţiei CEO şi că practic a interzis organizaţiei să declanşeze conflict de muncă. „ITM nu şi-a făcut datoria. Au venit cu o lecţie făcută în comun de administraţie, nu au vrut să discute de fond. Este opinia ITM. Noi suntem în conflict de muncă, declanşat potrivit legii. În loc să consilieze cele două părţi au tras o concluzie, s-au substituit legiuitorului şi a interpretat legea şi au spus că nu putem fi în conflict. Nu ştiu cum să-i zic la interpretarea asta, practic ne interzice să facem conflict de muncă“, spune Feurdean.