Salariaţii Petrofac, înapoi la OMV! Cât primesc concediaţii!

Salariaţii Petrofac de la Ţicleni nu îşi vor pierde locurile de muncă dacă angajatorul pleacă din Gorj, anunţă liderii Sindicatului Liber Independent Petrom&Petrofac Oltenia. Sindicaliştii spun că cei aproape 900 de salariaţi vor fi preluaţi de OMV Petrom, societate de la care au fost cooptaţi în urmă cu patru ani. Sindicaliştii se aşteaptă ca OMV Petrom să treacă la restructurări odată ce personalul va fi preluat, însă liniştesc angajaţii direct vizaţi transmiţându-le că într-o astfel de situaţie vor pleca acasă cu aproape zece mii de euro.

Petrofac a anunţat că se retrage din parteneriatul cu OMV Petrom, chiar şi sindicatele salariaţilor fiind notificate despre această decizie. Motivul principal este profitul redus pe care îl înregistrează compania britanică din exploatarea zăcămintelor de ţiţei la Ţicleni. Liderii de sindicat spun că toţi salariaţii Petrofac trebuie să fie preluaţi de la OMV Petrom dacă se va ajunge la rezilierea contractului. „Petrofac ne-a adus la cunoştinţă faptul că vrea să se retragă din afacerea cu OMV Petrom. Să renunţe la PEC Ţicleni. Au motivat prin faptul că nu sunt rentabili la preţul actual al ţiţeiului, mai ales că dumnealor vroiau să facă o renegociere a contractului de servicii cu Petrom, ceea ce nu s-a finalizat. Cei 880 de salariaţi vor fi preluaţi înapoi de către OMV Petrom, conform contractului care s-a făcut cu Petrofac în 2010. În cazul în care Petrofac încheie acest contract anticipat, OMV este obligat să preia toţi oamenii înapoi, conform legii 67/2006” a declarat Nicolae Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Independent Petrom & Petrofac Oltenia.

Sindicalistul a mai spus că salariaţii Petrofac vor beneficia de aceleaşi venituri ca şi cei ai OMV Petrom dacă se va ajunge în situaţia de a fi preluaţi. „Cum să se umble la salarii când noi în momentul de faţă avem acelaşi contract ca şi OMV? Salariaţii câştigă la fel. Dacă se dorea să fie trimişi acasă se făcea o restructurare, ori Petrofac timp de 4 ani nu a făcut nicio restructurare. Asta este partea plină a paharului, în timp ce alte societăţi care au preluat managementul operaţional de la OMV Petrom deja sunt cu ei la jumătate. Deocamdată, cei de la Petrom n-au primit oficial hârtia de la Petrofac prin care îşi reziliază contractul, dar o să aibă loc întâlniri cu staff-ul OMV şi o să se discute termenii de preluare a salariaţilor înapoi la OMV”, a mai spus sindicalistul.  

Salarii compensatorii cât să devină afacerişti

Liderii sindicali au mai spus că se aşteaptă la disponibilizări în cazul în care salariaţii vor fi preluaţi de către OMV Petrom. Aceştia spun însă că societatea va trebui să dea bani grei dacă va lua o astfel de decizie. „Chiar dacă pleacă cineva acum, pe perioada asta de tranziţie, de transfer, dar nu cred că Petrofac doreşte să mai dea vreun ban din buzunar pentru plata plăţilor compensatorii care sunt destul de consistente, în jur de 40.300 lei net de fiecare salariat, acesta este pachetul social. Sarcina de restructurare, de reorganizare, rămâne OMV Petrom. OMV în fiecare an face restructurări. În fiecare an face aşa, restructurează şi investeşte în echipamente. De îngrijorat nu ne îngrijorează prea tare. Dacă pleacă oamenii, pleacă tot cu plăţi compensatorii ca şi colegii de la OMV Petrom”,  a precizat Nicolae Popescu.

Autorităţile, îngrijorate şi nu prea

Administraţia locală din Ţicleni a organizat ieri la primărie o şedinţă la care a invitat la discuţii atât reprezentanţii Petrom, cât şi pe cei ai Petrofac pentru a vedea ce intenţii au pentru viitor. Şi autorităţile judeţene au transmis că vor continua discuţiile cu reprezentanţii OMV Petrom referitoare la plecarea Petrofac de la Ţicleni, asta după ce luni au avut o primă şedinţă în acest sens. „Discuţiile s-au axat asupra efectelor pe care le-ar putea avea întreruperea contractului dintre cele două societăţi din domeniul petrolier, din punct de vedere al gestionării locurilor de muncă asigurate de firma Petrofac. Referitor la acest aspect, la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, urmează ca în decurs de 2 săptămâni să se desfăşoare o întâlnire între reprezentanţii autorităţii judeţene şi conducerea companiei OMV Petrom”, a transmis biroul de presă al Consiliului Judeţean Gorj.

Prefectul de Gorj, Alin Văcaru, a spus presei că nu înţelege de unde a apărut informaţia că Petrofac vrea să plece din Ţicleni pentru că la ultima discuţie pe care a avut-o cu şeful unităţii i-a spus că totul este bine. “În urmă cu două săptămâni am avut discuţii cu domnul director de la Petrofac şi mi-a spus că nu sunt probleme. Să vedem ce probleme au apărut în aceste două săptămâni. Voi sta de vorbă cu dumnealui şi să vedem cu le putem găsi soluţii” a spus prefectul.

ANUNŢ

"În 2014, am lucrat la revizuirea planului de dezvoltare şi a contractului-cadru pentru perimetrele din Ţicleni. Cu toate acestea, după o reevaluare a proiectului la începutul lui 2015, am decis să renunţăm la contract", se arată în raportul financiar pe 2014 publicat de Petrofac.

Vizualizări: 1,331

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: