Ce fac bisericile din Gorj în timpul stării de urgență
Preoții vin în sprijinul sistemului medical, dar și al persoanelor nevoiașe. Mai mulți preoți din Parohia Târgu-Jiu Nord au achiziționat 2 aparate pentru centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu-Jiu. Mai mult decât atât se face și colectă de alimente și materiale sanitare.
Pentru că s-a interzis accesul credincioșilor la slujbe, iar activitatea preoților a fost oarecum restricționată, aceștia se implică pentru a ajuta sistemul medical, dar și cetățenii aflați în nevoie. ”Pentru cei care se întreabă ce face Biserica din Oltenia în legătură cu COVID-19 și cu sistemul medical, vă spun următoarele: din data de 3 martie 2020, fiecare parohie din Tg Jiu și Craiova a făcut și face colectă de alimente și materiale sanitare pentru cei care au cu adevărat nevoie. De asemenea, preoții din Protoieria Târgu-Jiu Nord au cumpărat 2 aparate pentru Centrul de donare sânge, o centrifugă și un Ph-metru, iar Arhiepiscopia Craiovei a cumpărat, chiar zilele astea, un aparat de ventilare pentru spitalul din Craiova”, au precizat reprezentanții Parohiei Vădeni.
Primarul din Târgu-Jiu a luat legătura cu toți preoții din Târgu-Jiu pentru a demara acțiuni pentru a putea ajuta persoanele care nu au venituri și care au nevoie de ajutor în această perioadă. ”Am luat legătura cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Târgu Jiu și am hotărât demararea unei acțiuni prin care să putem ajuta persoanele vulnerabile care nu au venituri. Cetățenii pot dona alimente neperisabile sau greu perisabile care vor ajunge, cu precădere, la persoanele ce depășesc vârsta de 65 de ani și care au rămas fără venituri sau la alte cazuri speciale. Aceste alimente vor fi preluate de către biserici, în fiecare cartier, și vor fi redirecționate către Centrul Magnolia, acolo unde am creat un centru de comandă prin care ajutăm persoanele vulnerabile”, a precizat Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu-Jiu.
S-a luat această decizie la nivelul municipiului Târgu-Jiu în urma solicitărilor venite din partea celor aflați în dificultate. ”Pornim această acțiune în urma numeroaselor solicitări venite din partea cetățenilor aflați în situații dificile. Sunt persoane vârstnice, cu pensii mici, fără aparținători și care sunt nevoite să cumpere și medicamente. Avem, de asemenea, multe persoane care provin din centre de plasament și care, odată ajunse la maturitate au ieșit de sub protecția statului. Până acum acești oameni au muncit cu ziua, dar acum au rămas și fără aceste venituri. Sunt persoane defavorizate, încadrate în diferite grade de handicap și care au rămas fără bani. Toți acești oameni au nevoie de sprijinul nostru. Sunt singuri, speriați și neajutorați. Nu-i putem lăsa la greu”, a mai spus Marcel Romanescu.