Ce aşteptări au dascălii din Gorj de la vizita ministrului Educaţiei
Sindicaliştii din învăţământul gorjean abia îl aşteaptă pe ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la Târgu Jiu. Aceştia susţin că dascălii au numeroase probleme pe care i le vor aduce la cunoştinţă ministrului şi vor solicita rezolvări urgente. Cu toate acestea, liderii de sindicat se tem că lucrurile vor rămâne în acelaşi stadiu dacă ministrul va fi luat de valul schimbărilor anunţate la vârful Guvernului. Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, a vorbit, pentru Pandurul, despre aşteptările pe care le are de la vizita lui Pop.
Reporter: Ce aşteptări aveţi de la vizita ministrului Educaţiei în Gorj?
Constantin Huică, preşedintele USLI Gorj: Am vrea să clarificăm motivul pentru care profesorii din Gorj nu au primit a doua rectificare privind achitarea sentinţelor judecătoreşti din tranşa pentru 2017. Gorjul şi încă două-trei judeţe nu au primit aceşti bani şi au rămas cu datorii faţă de celelalte judeţe, au rămas cu datorii pentru anul 2018 sau cine ştie când vor hotărî ei să mai plătească.
Rep.: Cu ce alte probleme se confruntă dascălii din judeţul nostru?
C.H.: Sunt probleme legate de legea salarizării. Nici la ora actuală nu s-a clarificat problema plăţii cumulului şi a plăţii cu ora şi la fel, planurile cadru care sunt în dezbatere publică au mari lacune şi trebuie să umblăm pe ele. Dumnealui cunoaşte foarte bine sistemul de educaţie.
Rep.: Sunteţi mulţumiţi de legea salarizării şi de veniturile anunţate pentru profesori?
C.H.: Noi cunoaştem care au fost negocierile pe legea salarizării înainte de a ajunge în Camera Deputaţilor. Chiar dumnealui, când era secretar de stat, ne-a spus ce salarii vom avea. Ne-a spus că vom avea o majorare cu 25%, deci nu cu 50% de la 1 iulie 2017, lucru care a fost fals. Noi nu am primit niciun leu de la 1 iulie. Cei care au primit salarii majorate au fost cei din administraţie, Parlament. De aici şi dovada că şi-au mărit salariile şi le-a trebuit rectificarea bugetară ca să poată să-şi achite salariile spre sfârşitul anului trecut. Au promis vouchere de vacanţă tot în acea perioadă în care era în dezbateri şi se negocia cu sindicatele legea salarizării. În mod sigur, vom avea voucherele, ne-a promis, dar nu s-au mai dat. Sunt curios dacă le vom vedea şi anul acesta.
Rep.: Ce credeţi că se va întâmpla în cazul în care Liviu Pop va fi înlocuit de la şefia Ministerului Educaţiei?
C.H.: E acelaşi lucru care se întâmplă de ani de zile. Ne schimbă miniştrii după o jumătate de an, purtăm negocieri, ajungem să rezolvăm unele probleme ale învăţământului, probleme conştientizate de miniştri, dar, până să se concretizeze prin ordin de ministru, prin hotărâre de Guvern, aceştia au fost schimbaţi şi după aceea au venit alţii şi a trebuit să reluăm negocierile şi iar mai ţine o jumătate de an. De aici, vin neajunsurile şi nerezolvarea problemelor cu care se confruntă învăţământul. Această schimbare a miniştrilor la termene foarte scurte. Nici măcar nu învaţă care le sunt angajaţii, că îi schimbă.