Cârciumaru: Sunt bănuieli că sunt persoane infiltrate să distrugă PSD din interior
Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, crede că situaţia tensionată din partid este dată de faptul că puterea politică este într-o mână, iar cea administrativă în alta, fapt cu care partidul nu este obişnuit. Cârciumaru a declarat, într-un interviu la TV Sud, că soluţia ieşirii din criză este o înţelegere între Dragnea şi Tudose. Preşedintele PSD Gorj a spus şi care este părerea lui despre statul paralel.
Reporter: E război total între Dragnea şi Tudose, cum vedeţi la Gorj rezolvarea acestui conflict?
Florin Cârciumaru: Aveţi perfectă dreptate, a văzut o ţară întreagă că la nivel central sunt tensiuni, sunt vizibile, mai ales după declaraţiile făcute de domnul prim-ministru. Chiar am văzut o hartă pe care erau trecute judeţele care îl susţin pe domnul Dragnea, judeţele care îl susţin pe domnul Tudose. Noi am fost trecuţi la judeţele din zona albastră, care îl susţin pe domnul prim-ministru. Eu vreau să vă spun că noi susţinem Partidul Social Democrat, nu pe X sau pe Y. Cu toţii vrem să ducem la îndeplinire programul cu care am câştigat.
Rep.: Aţi avut deja un comitet executiv care părea decisiv, dar lucrurile s-au înrăutăţit.
F.C.: Din experienţa pe care o am, vă spun că nu am trecut prin momente atât de tensionate, încât membrii PSD să fie atât de dezorientaţi. Mizez pe înţelepciunea celor doi factori de răspundere. Este pentru prima dată când avem o astfel de situaţie, cu o conducere politică şi una administrativă. Înainte, preşedintele partidului avea şi funcţia de prim-ministru. Cei doi trebuie să gestioneze foarte bine această situaţie şi să nu arunce în aer partidul. Am crezut cu toţii că după comitetul executiv care a avut loc, şi care a fost unul cu scântei, lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Dimpotrivă, situaţia s-a înrăutăţit.
Rep.: Care este soluţia pe care o vedeţi pentru depăşirea acestei situaţii?
F.C.: Salvarea situaţiei stă în mâna celor doi, pentru că la ora actuală este nevoie să se respecte şi punctul de vedere şi părerea domnului Dragnea, şi ale prim-ministrului. La ora actuală, prim-ministrul ştie foarte bine că guvernul trebuie să treacă printr-o remaniere şi o restructurare. De-a lungul timpului, pe diverse guvernări, s-au făcut continuu angajări. La ora actuală, agenţiile şi ministerele sunt încărcate până la refuz cu oameni de slabă calitate, nimeni nu a ţinut cont de competenţă, sunt foarte mulţi secretari de stat care nu au ce să caute pe funcţiile respective, din punct de vedere şi al numărului, şi al pregătirii. Este nevoie de remaniere şi restructurare, care trebuie făcute cu tact.
Rep.: Şi totuşi, este important, cum se poziţionează Gorjul, de care parte?
F.C.: Am avut o relaţie foarte bună de colaborare şi cu domnul Dragnea, să nu spunem de prietenie, şi cu domnul prim ministru. Vom fi de partea adevărului şi adevărul trebuie să aibă o linie de mijloc, astfel încât efectiv cei doi să îşi dea mâna şi să mergem mai departe împreună. Mă bazez pe capacitatea de analiză a celor doi, sunt oameni cu experienţă şi pot să depăşească acest moment tensionat. Nu voi îndemna niciodată pe nimeni din organizaţie să se îndrepte spre un anumit lider, pentru că ambii fac parte din PSD, eu îi consider pe ambii conducători, cu mici neînţelegeri pe ici, pe colo, ambii au dreptate. Partidul este cel care a câştigat alegerile şi cel care ne-a promovat pe fiecare în funcţii. Niciunul nu a venit cu funcţia de acasă. Când ocupi o funcţie publică cu susţinerea partidului, trebuie să îţi faci datoria pe partea administrativă, dar trebuie să respecţi şi partidul. Cred că au fost puţin surprinşi cei doi de puterea pe care o au, unul pe parte administrativă, unul pe parte politică, pentru că nu am mai avut această situaţie în istoria partidului.
Rep.: Cum vedeţi toate aceste discuţii cu statul paralel?
F.C.: De când am devenit membru al PSD, am auzit la diferite întâlniri aceste comentarii, că nu se doreşte din exterior, de anumite puteri, de anumite servicii, ca Partidul Social Democrat să fie la dimensiunea pe care o are astăzi şi că în permanenţă a fost o preocupare a puterilor externe de a diminua din puterea acestui partid. Din dorinţa de a-l fărâmiţa, să fie un partid fără importanţă, este acea luptă care s-a dat între stânga şi dreapta, nu s-a dorit ca un partid de stânga să deţină 40% din încrederea unui popor. Sunt bănuieli, dar nu pot să dau nume, că acest lucru a fost şi este posibil prin infiltrarea unor oameni chiar în interiorul partidului. Dacă nu s-a reuşit pe căi externe, probabil că se încearcă prin anumite persoane care să acţioneze distructiv din interior. Acest lucru s-a practicat şi se practică nu numai la PSD, ci şi la alte partide.