Cazuri de scarlatină în școlile din Gorj

Au apărut focare de scarlatină în unitățile școlare din județul Gorj! Până în momentul de față, cinci copii au fost diagnosticați cu această boală contagioasă. Rezultatele sunt apărute în urma unor teste rapide, iar medicii așteaptă, acum, confirmarea analizelor de laborator. 

De la începutul lunii septembrie și până în prezent, Direcția deSănătate Publică Gorj a raportat cinci cazuri de scarlatină. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, copiii diagnosticați au vârste cuprinse între 4 ani și 13 ani. În cazul a trei copii, cu vârsta de 4 și 5 ani, prezența scarlatinei a fost confirmată și de testele de laborator.

 Până în momentul de față, în atenția Inspectoratului Școlar au fost aduse doar două cazuri, iar reprezentanții instituției au afirmat că s-au luat măsurile ce se impun.

„Există două cazuri de scarlatină, identificate în urma testării rapide, în rândul preșcolarilor din județul Gorj. Facem precizarea că acești 2 preșcolari nu au fost identificați în urma testării de laborator. Se așteaptă confirmarea testării în laborator, unitatea respectivă fiind în vacanță în această săptămână. A fost efectuată dezinfecția spațiilor de învățământ din unitate de către o firmă specializată”, a afirmat Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Medicii specialiști susțin că scarlatina apare mai frecvent la copiii cu varsta intre 5 - 10 ani si in special in colectivitatile de copii (gradinita, scoala) unde pot apare focare. Boala se manifestă prin febra, amigdalita acuta si o eruptie la nivelul pielii de culoare rosu intens.  Eruptia, cu pete mici si rosii, aspre la palpare, arata si se simte ca un glaspapir rugos.  Scarlatina este contagioasa si se transmite usor de la o persoana la alta, in special pe cale aerogena, prin picaturile de mucus si saliva de la persoana bolnava cand aceasta tuseste, stranuta, rade sau vorbeste.

Diagnosticul este pus pe baza culturii din proba de exsudat faringian. Tratamentul este cu antibiotic, penicilina fiind antibioticul de prima intentie. Frecvent, este o boala usoara, insa la unii pacienti netratati, in evolutia bolii pot apare complicatii infectioase si post-infectioase, unele severe. Exemple de complicatii tardive postinfectioase sunt reumatismul articular acut si glomerulonefrita acuta. In prezent, datorita tratamentului cu antibiotice, aceste complicatii au devenit rare.

Vizualizări: 3,061

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: