Câte pastile cu iod au ajuns în Gorj
Ministerul Sănătății a trimis către toate Direcțiile de Sănătate Publică cutii cu pastile cu iod. Și în județul Gorj au ajuns circa 500.000 de pastile și urmează să fie distribuite către medicii de familie sau către primării. Cadrele medicale nu sunt de acord cu așa ceva și spun că oamenii nu ar trebui să ia iod, nefiind vreun pericol.
Medicii de familie din Gorj și nu numai ar urma să primească cutiile cu pastile cu iod. Medicamentele se administrează în cazul unui atac nuclear, însă medicii exclud o astfel de variantă.
”Ce să facem? Să mâncăm iod? Exclus așa ceva, este o prostie. Pentru ce să le distribuie? Este vreo bombă atomică? Eu nu vreau să particip la așa ceva. Să îmi dea o motivație. Sunt zone unde nu există iod, da, dar a asta a fost acum 100 de ani. De ce să mă oblige să dau la oameni? Eu sunt medic, nu distribuitor la alimentară. Mi se pare că intrăm într-o panică prea mare”, a spus un medic de familie gorjean.
Fabrica Antibiotice Iaşi a anunțat marți, 22 martie, că a început distribuţia iodurii de potasiu la nivelul întregii țării.
Peste 30 de milioane de comprimate vor fi distruite până pe 28 martie către toate direcţiile de sănătate publică din România.
"Producţia iodurii de potasiu de către Antibiotice Iaşi a început în data de 8 martie la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi a continuat fără întrerupere până la data de 20 martie când a fost finalizată fabricaţia tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor în eventualitatea unei situaţii speciale.
Timp de 13 zile, angajaţii Antibiotice au lucrat în trei ture, 24 de ore pe zi, pentru a produce iodura de potasiu în cel mai scurt timp. Numărul de angajaţi din cadrul secţiei Comprimate, unde s-a produs iodura de potasiu, a fost suplimentat cu angajaţi cu job-uri similare, transferaţi de pe alte fluxuri de fabricaţie ale fabricii pentru a determina accelerarea procesului de producţie",anunță Antibiotice SA Iaşi.
"Am pus la dispoziţie resursele de care dispunem: parteneriate, fluxuri de fabricaţie, specialişti, materiale de producţie, pentru a asigura acest medicament tuturor DSP-lor din ţară.
Faptul că avem experienţă îndelungată în dezvoltarea şi producţia de medicamente, de la stadiul de moleculă la cea de produs finit, faptul că dispunem de know-how, echipamente şi tehnologii superioare care ne permit să asigurăm toate etapele fabricaţiei unui medicament, aici, în România, ne-au permis să reacţionăm rapid şi responsabil şi de această dată şi să punem la dispoziţia autorităţilor acest medicament", a declarat directorul general al societăţii, Ioan Nani.
După acoperirea nevoilor de iodură de potasiu solicitate de autorităţile din România, compania va da curs şi altor solicitări de producţie a acestui medicament pentru autorităţi guvernamentale din alte state din Uniunea Europeană care au formulat deja solicitări în acest sens.