Câte amenzi de rovinietă poți primi într-o lună!

Legea din România stabilește că, în anumite condiții, unele sancțiuni primite de șoferi pot fi anulate. De asemenea, în ceea ce privește taxa de drum, un conducător auto nu poate fi sancționat de mai multe ori. 

În urmă cu mai mulți ani, conducătorii auto care nu aveau achitată taxa de drum primeau amendă de fiecare dată când erau surprinși de o cameră de rovinietă. Au fost cazuri în care șoferii au primit zeci de sancțiuni în decursul a câteva săptămâni.

Actuala lege stabilește că un șofer nu poate fi sancționat de mai multe ori pentru aceeași abatere. Astfel, dacă a fost surprins o dată că a circulat fără rovinietă, nu va mai fi amendat pentru aceeași abatere decât după ce este înștiințat de autorități cu privire la primirea sancțiunii.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, se precizează OG 15/2002.

Astfel, chiar dacă un șofer e înregistrat de mai multe ori că circulă fără rovinietă, va primi o singură sancțiune. Dar numai până când este înștiințat cu privire la amendă, informează ProMotor. Din momentul în care  proprietarul mașinii primește prin poștă amenda, autoritățile vor avea dreptul să-l sancționeze din nou dacă e surprins fără rovinietă.

Amenda de rovinietă nu poate fi emisă la un interval mai mare de 4 luni din momentul în care a fost constatată abaterea. Astfel, dacă ne raportăm la acest termen maxim, un șofer nu poate primi mai mult de două amenzi de rovinietă într-un an.

Amenda pentru cei care circulă cu un vehicul pentru care e obligatorie achitarea taxei de drum e cuprinsă între 250 și 500 de lei.  Dar, poate ajunge și la 4.500 de lei, pentru camioanele de mare tonaj.

Valabilitatea rovinietei poate fi verificată pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri (CNAIR).

Vizualizări: 1,498

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: