Cât de interesați sunt gorjenii de consultațiile de prevenție. Noutățile!

Medicii de familie atrag atenția cetățenilor asupra importanței controalelor generale periodice, pentru prevenirea cancerului. Este recomandat ca cel puțin o dată pe an oamenii să meargă la consultații de specialitate.  Medicul de familie, Mihai Moisescu, transmite că oamenii nu vin să solicite acest lucru, din cauza educației precare. Pe de altă parte, un alt factor care influențează prezența cetățenilor în cabinetele medicilor este teama de diagnostic.

”În general oamenii trebuie să își facă niște controale, cel puțin o dată pe an, care înseamnă laborator, radiografie, chiar și o tomografie dacă e cazul.

Prevenția o fac eu, nu vin ei oamenii pentru prevenție, ține de educație, ar trebui să vină.
Să știți că foarte multor oameni le e frică de un eventual diagnostic.  E o mare problemă lipsa de educație, românul nu vine să se caute. Occidentalii se duc permanent, fac permanent treaba asta, e altă educație. 

În general este bine ca de la o anumită vârstă încolo, de la 40 de ani încolo, oamenii să își facă cel puțin o dată pe an, un control general, pentru că foarte multe cancere depistate din capul locului pot fi tratate, rata de rezolvare a cancerelor la ora actuală, adică de supraviețuire peste 5 ani, se spune că dacă ai supraviețuit cinci ani te-ai vindecat, dar trebuie găsit la început”, a declarat Mihai Moisescu.

Președinta Asociației Bolnavilor de Cancer, Dorina Lorincz, confirmă faptul că oamenii nu merg la medici să solicite acest consult de prevenție a cancerului, deși sunt îndreptățiți să beneficieze de consultații gratuite pentru a depista din timp posibile afecțiuni oncologice și au fost informați și prin campaniile Asociației Bolnavilor de Cancer.

Aceasta afirmă necesitatea unei reale conștientizări, numărul persoanelor oncologice crescând alarmant în ultima perioadă. 

”Vorbim de conștientizare și prevenție, Ministerul Sănătății a dat niște bănuți, s-a și schimbat puțin legislația de la 1 iulie 2024, adică tu, cetățean, ai dreptul să te duci la medicul de familie, și să-i soliciți investigație de prevenție, dar cu toate astea  sunt niște costuri separate față de bugetul alocat persoanelor deja cronici, care trebuie să beneficieze de consult medical, dar cetățenii ne întreabă și pe noi, cum să mă duc la medic să îi spun că nu am nimic, că mă întreabă medicul dacă nu ai nimic, de ce ai venit ? Stai puțin deci dumneata te duci la medic și  spui bună ziua doamna doctor eu am  venit să fac un consult de prevenție . Nu trebuie să spuneți altceva, asta trebuie, să faceți un consult de prevenție pentru că aveți acest drept, o să vedeți dacă aveți o problemă de care trebuie să vă ocupați mai departe sau sunteți sănătoși, e cel mai important lucru.” 

Legea Nr. 95/2006, actualizată în data de 1 iulie 2024 prevede că atât persoanele asigurate cât și cele neasigurate medical beneficiază de consultații gratuite o dată pe an.

Am întrebat gorjenii cât de des merg să își facă analizele și surprinzător am identificat și oameni care fac acest lucru. Un gorjean a aflat de la noi de consultul de prevenție în caz de cancer. 

”Din șase în șase luni merg, dar acum am făcut o pauză, trebuia să merg acum în ianuarie, dar nu merg, merg la niște analize la neuro prin august. Dar le fac.Nu le fac pe acelea nu, păi îmi dă așa ceva, mă duc astăzi , cum îl cheamă?  Consult de prevenție, aha.  Și poate să îmi dea să fac gratuit ? Nu ne spune chiar nimeni. O să îi cer acum când mă duc, astăzi chiar mă duc la medic, eu dacă nu îmi spuneați acum habar nu aveam, de unde să știu, deci consult de prevenție a cancerului”. 

Paul din Târgu Jiu este de părere că medicii ar trebui să îi informeze pe oameni despre consultațiile gratuite ”ca să știe omul despre ce e vorba”.

O altă gorjeancă, Frusina, conștientă fiind, de posibila apariție a  unor boli spune că:  ”Le-am cam făcut o dată pe an, cel puțin, de la o vârstă în colo ne obligă și bolile, cât ești bolnav trebuie să te duci”.

Președinta Asociației Bolnavilor de Cancer, Dorina Lorincz, spune că nici campaniile din localități dar nici cazurile tot mai multe de pacienți oncologici nu îi determină pe cetățeni să își ceară drepturile și să meargă la medici. 

”Consultația este gratuită, inclusiv pentru persoanele neasigurate, au dreptul să facă acest consult gratuit o dată pe an.

Sunt niște bănuți care au venit de la 1 iulie 2024, deci există această posibilitate  și neasigurați pot să facă acest lucru, doar că dumnealor nu se duc nici atunci când  noi mergem cu campanii către dumnealor în localități și atunci au alte treburi de făcut tocmai în intervalul când noi suntem acolo, așa este omul, românul. Noi de aceea facem anual de când ne-am înființat  proiect pentru astfel de lucruri, conștientizare, prevenție, diagnosticare.”

Vizualizări: 303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: