Câștigarea proceselor de recalculare a pensiilor a devenit o formalitate

Minerii și energeticienii din termocentralele pe cărbune obțin fără probleme câștig de cauză în instanță, atunci când solicită recalcularea pensiei. Cu toate acestea, casele de pensii refuză să aplice legea, așa cum a fost ea interpretată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Un bărbat din Vâlcea, care a lucrat la CET Govora, a obținut chiar zilele trecute o decizie care obligă Casa de Pensii la o recalculare a veniturilor sale. “Să fie obligată intimata la recalcularea pensiei contestatorului, prin valorificarea condițiilor de muncă desfășurate la CET Govora S.A, în conformitate cu art. 30 alin 1 litera i din Legea nr. 263/2010, așadar prin considerarea unui stagiu complet de cotizare de 25 de ani în vederea determinării punctajului mediu anual, prin valorificarea grupei I de muncă aferente perioadelor 01.07.1986-01.04.2001 și 01.04.2001-01.04.2016”, a fost solicitarea fostului salariat, acum pensionar.

Instanța supremă a stabilit încă din 2023 că “voinţa legiuitorului a fost aceea de a se recunoaşte ca fiind desfăşurate în condiţii speciale activităţile prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010, realizate inclusiv anterior intrării în vigoare a Legii nr. 197/2021, respectiv beneficiul acordării pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi”. Prin urmare, s-a arătat că, deşi nu retroactivează, actul normativ (Legea nr. 197/2021) are în vedere perioadele deja lucrate, pentru că numai în raport cu acestea se poate verifica dacă asiguratul îndeplineşte sau nu condiţiile impuse de lege.

Și totuși, mii de foști salariați din industria termo-energetică, din toată țara, sunt nevoiți să își ceară dreptul în instanță, iar asta înseamnă că își vor primi în cele din urmă drepturile, dar cu întârziere. Cei mai mulți câștigă procesele în trei-patru termene.

Vizualizări: 915

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: