Casele localnicilor din Peștișani, deschise pentru turiști
Inițiativă inedită acasă la Brâncuși. Mai mulți localnici vor să-și deschidă casele pentru turiști. Le vor arăta crâmpeie din viețile lor, obiecte tradiționale din lăzile de zestre și le vor pune pe masă bucăți tradiționale, specifice zonei. Autoritățile locale își propun, cu acest proiect, să atragă cât mai mulți turiști în satele din Peștișani, unde vizitatorii au multe obiective de descoperit.
„Tradițiile sunt frumoase dacă nu sunt ascunse. Naftalina dăunează culturii”, așa își anunță cei de la „Discover Peștișani” noul proiect. Isabela Coară a vorbit despre această inițiativă inedită menită să atragă și mai mulți turiști acasă la Brâncuși: „Ne dorim să suplimentăm atracțiile din zonă și să încercăm să invităm turiștii să redescopere valorile trecutului. Oamenii vor scoate de la naftalină toate obiectele tradiționale pe care ei le mai au. Le țineau ba prin poduri, ba prin șifoniere. Atunci le-am explicat că aceste lucruri pot deveni un punct de atracție turistică. Au fost foarte încântați. Localnicii au început să înțeleagă ce comori dețin”.
Deja, o primă casă a fost amenajată în satul Gureni. Și alți localnici s-au arătat interesați să se implice în acest proiect de promovare a tradițiilor și a meșteșugurilor locale. “Sunt persoane care sunt dispuse să amenajeze o cameră sau o casă nelocuită cu obiecte tradiționale vechi. Ne referim la macaturi, covoare țesute la război, costume populare vechi, ștergare tradiționale. Avem deja exemple în satele Gureni și Brădiceni. Sunt oameni care își deschid casele pentru turiști. Sunt multe case nelocuite, unele chiar abandonate, care ar putea fi folosite pentru așa ceva. Ideea ne-a venit pornind de la muzeul tradițiilor și meșteșugurilor populare găzduit de fosta școală din Hobița. Acel muzeu a fost realizat din donații de la localnicii din Hobița când s-au sărbătorit 500 de ani de documentare a satului”, a mai spus Isabela Coară, coordonatorul proiectului „Discover Peștișani”.
În plus, turiștii vor mai avea parte și de alte surprize. Vor putea degusta preparate tradiționale acasă la localnici. Primii vizitatori sunt așteptați în Peștișani, duminică. “Turiștii pot savura în mijlocul naturii și mâncăruri tradiționale specifice zonei, pregătite de localnici. Tocan de miel sau de ied cu mămăliguță sau aperitive tradiționale din cămara și grădina localnicilor, totul bio”, a mai transmis Isabela Coară.
Proiectul este susținut de primarul localității, Cosmin Pigui. ”Eu am urmărit în ultimul timp ce își doresc turiștii și am ajuns la concluzia că cetățenii care au case vechi trebuie să le conserve, să le amenajeze și să primească vizitatori. Nu se mai caută opulența, ci simplitatea, autenticitatea fiecărei zone și preparate bio. Noi avem o pagină de facebook, ”Discover Peștișani”, care e căutată de turiști, dar și agenții din țară”, a declarat Cosmin Pigui.
Cei care vor să afle ce pot vizita în zonă și ce program vor avea casele deschise de localnici, pot afla informații de pe paginile de Facebook: Discover Peștișani sau Centrul Local de Informare Turistica Pestisani.