S-a dublat numărul pacienților internați în spitalul din Târgu Jiu
Cel mai mare spital din Gorj este pe punctul de a renunța la aproape jumătate dintre paturile destinate pacienților infectați cu SarsCov2. S-a făcut această propunere ținând cont de numărul tot mai mic de îmbolnăviri de Covid 19 și de nevoia altor pacienți de a fi tratați în spital. Dacă în urmă cu nici patru luni erau circa două sute de pacienți non-Covid internați în Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, în acest moment, numărul lor s-a dublat.
În Gorj, este deja cea mai mică rată de infectare cu SarsCov2, 0,05 cazuri la mia de locuitori, iar această cifră se vede și în spitale. Tot mai multe unități medicale aproape că au golit de tot paturile destinate pacienților infectați și revin, ușor, ușor, la activitatea dinaintea pandemiei.
La Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, pacienții infectați pot fi numărați pe degete. Conducerea unității medicale a propus să fie înjumătățit numărul paturilor păstrate pentru bolnavii de Covid. “Avem un număr redus de pacienți pozitivi. Vineri, am avut un singur pacient la ATI și patru la Infecțioase. A fost emis un ordin de ministru care dă posibilitatea spitalelor să reducă numărul de paturi în funcție de rata de utilizare a paturilor și de indicele de infectare. Am avut o discuție și am stabilit să reducem paturile. La Boli Infecțioase, din cele 75 de paturi să reducem la 35. La ATI Covid, din 12 să rămânem pe 6 paturi. Și, de asemenea, zona de ATI suspecți, unde avem 11 paturi, să rămânem doar cu 4 paturi”, a anunțat Dumitru Vienescu, managerul spitalului.
Astfel, mai mulți pacienți care suferă de alte boli vor avea acces la tratament în spital. Deja, numărul lor s-a dublat în ultimele luni. „În secția de Neurologie, de la spitalul 700, jumătate din secție este zonă tampon pentru pacienții suspecți. Odată cu reducerea numărului de paturi, vom muta zona tampon la parter și atunci toată secția Neurologie va fi alocată pentru pacienții non Covid. Numărul pacienților cu alte afecțiuni este în creștere. Dacă, în februarie, erau 200 și ceva de pacienți, acum am ajuns la 400 de pacienți. Au avut o anumită reținere, de teama infectării au stat acasă. Acum au văzut că nu mai sunt atâtea infectări și vin tot mai mulți să se interneze”, a mai spus Vienescu, la Accent TV.
Oficialii spitalului iau în calcul și cel mai negru scenariu privind infectările așa că vor crește treptat numărul de paturi pentru Covid dacă lucrurile se vor înrăutăți. „Avem și un plan în care, etapizat, să putem reveni cu paturi, materiale de protecție și personal să asigurăm activitatea medicală dacă va crește numărul pacienților”, a mai explicat Vienescu.
Și alte spitale așteaptă să revină la normalitate. La Novaci, unde nu mai sunt deloc pacienți Covid, au fost reluate internările. Pacienți cu Covid nu au mai fost internați, în ultimele zile, nici la spitalele din Motru, Dobrița și nici la spitalul suport Covid de la Târgu-Cărbunești.