Casele din Căpreni crapă din cauza drumului naţional

Zeci de case din comuna gorjeană Căpreni au fost grav avariate ca urmare a traficului greu care se desfăşoară în zonă. Oamenii se plâng că sunt nevoiţi să îşi repare locuinţele chiar de mai multe ori pe an însă, la scut timp, acestea se strică din nou.

Majoritatea sătenilor din Căpreni, care locuiesc de-a lungul drumului naţional care tranzitează comuna, trăiesc cu teama în sân că ar putea rămâne fără case. Oamenii spun că necazurile lor au început în urmă cu doi ani, când drumul judeţean 605b, care face legătura între Dolj şi Gorj a devenit naţional 6b, astfel încât pe aici pot circula acum şi maşini foarte grele. Transformarea drumului judeţean în şosea naţională presupune şi trecerea acestuia din administrarea Consiliului Judeţean în cea a Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi care, după realizarea transferului, promitea ample lucrări de modernizare. În ce măsură s-au concretizat acestea dovedesc sutele de gropi din asfalt însă, acest lucru îi afectează într-o mai mică măsură pe localnicii din Căpreni în comparaţie cu riscul de a-şi vedea casele distruse.

„De mai bine de un an au început să treacă pe aici maşini grele, multe dintre ele încărcate cu piatră. Înainte treceau prin Turburea dar acum au reparat drumul acela şi am înţeles că nu le-a mai dat voie să circule aşa că au venit aici”, spune Constantin Covercă, unul dintre sătenii ale căror case au început să se fisureze. „Aproape ne e frică să mai stăm în case. Uneori trec patru sau cinci şi atunci se zguduie pământul de zici că e cutremur. Şi lustra în casă se mişcă”, completează Angela, soţia lui Constantin Covercă. Femeia mai spune că din cauza maşinilor care trec zi de zi pe aici nici măcar nu se poate odihni. “Soţul meu este bolnav şi, dacă vrea să stea liniştit în pat nu poate că se mişcă patul. Avem un nepot mic pe care nu îl putem culca în camera de la stradă, trebuie să mergem undeva mai în spate pentru că nu poate dormi de zgomot”, mai spune femeia.

Două reparaţii pe an

Familia Rusu a fost nevoită să reclădească unul dintre zidurile casei care risca să se prăbuşească din cauza trepidaţiilor produse de maşinile cu gabarit depăşit. „Am avut un zid care crăpase rău de tot. A trebuit să dăm jos tencuiala şi cărămizile că erau şi acestea crăpate şi să îl facem din nou. Acum câteva luni l-am reparat şi acum au început din nou să apară crăpături. Din fericire, cuscrul nostru este zidar şi dacă se strică iar ne va ajuta să îl reparăm”, susţine Floarea Rusu. Aceasta mai spune că soţul său a fost la primărie pentru a se plânge de neplăcerile cauzate de trafic însă fără rezultat. „S-a dus soţul să le zică să nu le mai dea voie să treacă cu atâta greutate pe aici. Cum treceau înainte pe la Turburea, să treacă şi acum. Au spus că nu au ce face că nu pot să le interzică”, spune femeia nemulţumită. De problemele cauzate de trepidaţii nu a scăpat nici Constantin Bunget. “La mine sunt crăpături în toate direcţiile. Am fisuri şi pe interior şi pe exterior. Şi asta de când au început să treacă pe aici maşini grele. Acum 4-5 ani, când ne-am mutat aici, casa era întreagă nu avea nicio crăpătură”, susţine săteanul. Pe lângă teama de a-şi vedea agoniseala de o viaţă pusă la pământ, oamenii se tem şi pentru viaţa lor. “Nu e de ajuns că sunt grele dar circulă şi cu viteză foarte mare. Îţi e frică să treci strada că, odată e lângă tine. Ne e frică şi pentru noi şi pentru copii. Drumul e plin de gropi şi ne temem că, încercând să le ocolească, odată scapă pe margine şi dau peste noi”, afirmă Maria Pop.

Problemă fără rezolvare

Problema sătenilor din Căpreni este cunoscută mai marilor comunei care nu pot face însă nimic pentru rezolvarea acestora. “Este drum naţional şi pot trece pe aici. Nu avem cum să le interzicem. E drept, de multe ori mai trec şi maşini foarte grele, unele dintre ele încărcate peste limită, însă, de când în zonă au început controalele aceştia s-au mai rărit”, susţine Ştefan Vieru, contabilul primăriei Căpreni.

Faptul că drumul respectiv nu se pretează în totalitate la traficul care se desfăşoară pe aici este recunoscut şi de către şeful secţiei Drumuri Naţionale Gorj, Dumitru Leuştean. “Drumul respectiv a fost proiectat şi executat ca drum judeţean şi prin urmare are o anumită capacitate portantă. După trecerea acestuia în categoria drumurilor naţionale acesta trebuie reabilitat pentru că pe aici trec maşini cu o greutate pe osie mai mare decât înainte. Şoferii preferă ruta aceasta pentru că este ceva mai scurtă decât pe Turburea. S-au făcut ceva lucrări în acest sens însă o reabilitare generală va putea fi făcută peste un an sau doi”, a declarat Dumitru Leuştean.

Vizualizări: 240

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: