A fost desemnat „Gorjeanul anului”
Preotul Constantin Runcau a fost desemnat ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, „Gorjeanul anului” ca urmare a întregii sale activităţi şi ca urmare a dragostei şi dăruinţei cu care şi-a îndeplinit îndatoririle. Titlul nu a mai fost acordat din 1998, când a beneficiat de această distincţie Nicolae Mischie.
Preotul Constantin Runcanu are 86 de ani, dar în ciuda bătrâneţii şi a unor greutăţi provocate de boală, preotul nu poate renunţa aşa uşor la activitatea lui ca om al bisericii şi merge aproape zilnic la biserica la care slujeşte, ţine predici, spovedeşte şi chiar citeşte câte 6 ore pe zi pentru a-şi întreţine intelectul.
Preotul s-a născut la 1 decembrie 1923 la Arcani şi de numele lui se leagă restaurarea mai multor picturi ale bisericilor din Răchiţi şi Runcu. Între 1935 şi 1944 urmează seminarul „Central” din Bucureşti. În 1977 devine membru în Adunarea Bisericească unde activează 12 ani. Timp de 31 de ani, preotul a slujit în cadrul bisericii de la Runcu.
„Am rămas profund impresionat“
Titlul de „Gorjeanul anului” i-a fost acordat cu acordul Comisiei de învăţământ, cultură şi sănătate dar şi cu acordul preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu: „Propunem ca titlul de „Gorjeanul anului” să îi fie acordat părintelui Constantin Runcanu ca semn al preţuirii unui om deosebit”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu.
Constantin Runcanu a fost numit şi protopop al Protoieriei Târgu Jiu cu mai mult timp în urmă şi ca recunoaştere a activităţii sale i-a fost conferit şi titlul de Iconom Stovrofor de către Biserica Ortodoxă Română precum şi nenumărate medalii şi diplome.
Părintele Constantin Runcanu slujeşte în prezent la Biserica „Înălţarea Domnului”, de la Paralela 45, biserică pe care a şi construit-o timp de 15 ani şi pe care o va sluji până când Dumnezeu îi va permite. „Voi face slujbă în fiecare duminică şi voi lucra cât voi putea, până voi muri voi sluji biserica”, a declarat părintele Runcanu.
Preotul recunoaşte însă că se aştepta să primească aceast titlu ca urmare a 6 decenii de activitate bisericească şi ca urmare a unei bune colaborări pe care a avut-o cu Consiliul Judeţean şi cu Primăria Târgu Jiu. „M-au prins nişte emoţii fireşti dar mă aşteptam pentru că Primăria şi Consiliul Judeţean m-au sprijinit mereu. Eu mi-am văzut visul împlinit pentru că este foarte greu să construieşti o astfel de Biserică. Faptul că titlul nu a mai fost acordat de atâţia ani, am rămas profund impresionat”, a declarat preotul, vizibil emoţionat.
Rudele preotului au fost şi ele plăcut surprinse şi se bucură că au în familie un astfel de om: „Eu mă bucur foarte mult pentru tata pentru că este o persoană exemplu pentru noi şi pentru cei din jur, tot ce a făcut a fost în mod dezinteresat şi poate că nu întodeauna munca i-a fost răsplătită”, a declarat Cristina Anghel, fiica preotului Runcanu.