Casa unui gorjean, îngropată de alunecările de teren
De mai bine de şapte ani un localnic din Mătăsari bate pe la uşile primăriei pentru a fi despăgubit pentru casa înghiţită de alunecările de teren. Însă de fiecare dată primeşte acelaşi răspuns de ala autorităţi, că nu există fonduri pentru bunurile pierdute. Mai mult decât atât, reprezentanţii autorităţii locale îl trimit pe om să îşi asigure casa ce abia se mai vede de pământ. Nu este singurul care se află însă în această situaţie catastrofală.
Casa din satul Croici, comuna Mătăsari, în care a locuit o vreme Sever Căruntu se mai vede doar pe jumătate, restul fiind din pământ. Moştenirea de la bunicii săi a dispărut sub alunecarea de pământ care s-a năpustit în anul 2004 în Mătăsari. Doar printr-o bucăţică de geam se mai poate intra în interior, unde sunt două camere şi un antreu. De când s-a revărsat pământul peste gospodăria sa şi până acum omul nu a primit nicio despăgubire pentru bunurile pierdute. „Malul a acoperit peste 60 de ari de teren pe care aveam casa, păşune, vie, grădină. Grădina era cu pruni, meri şi cu legume, dar toată mi-a fost acoperită de pământ. Casa o primisem moştenire de la bunicii mei şi era în curs de renovare când s-a întâmplat nenorocirea. Acum este toată sub pământ şi numai printr-un gemuleţ pot să intru în ea. Stau acum în Târgu Jiu, dar trebuie să mă despăgubească cineva pentru ce am pierdut. Şi în această situaţie se mai află zeci de oameni care au avut locuinţe în sat”, povesteşte Sever Căruntu.
Nici cei de la Primăria Mătăsari, nici cei de la Prefectura Gorj nu dau dovadă de interes pentru cei loviţi de catastrofe. „Primăria trebuie să mă despăgubească, dar cei de acolo spun că nu au bani. Cariera este mai departe şi nu am fost afectaţi de lucrările de acolo. Nu mi-au mai dat nici un teren în altă parte pentru că la noi în sat nu s-a mai dat voie să se construiască. Măcar să îmi dea un apartament în Mătăsari şi să mă despăgubească cu terenul”, susţine Severus Căruntu.
Ajutaţi cu monitorizarea
Singurul ajutor acordat de primăria Mătăsari celor afectaţi de alunecările de teren este monitorizarea. „Nu există cadru legal pentru ca primăria să îi despăgubească pe cei afectaţi de alunecările de teren. Ce am făcut noi este să sesizăm organele abilitate, Prefectura, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Am trimis monitorizarea noastră către Prefectură, dar aşa a şi rămas. La vremea aceea a fost emisă o hotărâre de guvern prin care au fost ajutate 11 cazuri cu materiale de construcţie, iar pentru restul până la 40 nu au mai dat nimic. Este o zonă de risc, iar malul de pământ a venit către casă”, spune secretarul Nicolae Dădălău. Mai mult decât atât, secretarul îl trimite pe cel aflat în necaz să îşi asigure casa, care abia se mai vede din pământ. „Să îşi facă asigurare ca să fie despăgubiţi”, îi transmite secretarul primăriei, Nicolae Dădălău.