Casa de Pensii: Calculul rămâne ca înainte de decizia ICCJ. O să dăm primele decizii

Casa de Pensii Gorj va emite primele decizii de pensionare chiar astăzi, explică directorul Maria Udroiu. Deciziile vor fi fără beneficiile la care se așteaptă minerii și energeticienii, ci se va aplica exact cum se aplica până la apariția circularei.


Maria Udroiu, reprezentant al Casei de Pensii, spune că lucrurile rămâne ca înainte de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în privința calculului. Se reglementează faptul că angajații ies cu 13 ani mai devreme la pensie. 

„Circulara se referă la cei care se înscriu acum la pensie, cu reducere de 13 ani dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de articolul 30, alin.1, litera i, din Legea 163, aşa cum a fost modificat prin Legea 197. Noi încercăm chiar astăzi să dăm nişte decizii, dacă nu, mâine. 

Cei care îndeplinesc condiţiile vor avea o reducere de 13 ani la vârsta standard. Deci, la 52 de ani vor putea să fie înscrişi la pensie. Calculul nu este modificat prin această circulară. Calculul rămâne aşa cum a fost înainte”, a spus aceasta. Calculul este cel care îi deranjează acum pe mineri și energeticieni. „Pentru recalculări nu am primit nimic, exclusiv pentru înscrierile noi la pensie. De fapt şi scopul Legii 197 a fost pentru cei care sunt încă în activitate, pentru protecţia lor socială”,a spus Maria Udroiu.


Cât privește dotarea cu un soft, despre care se discută de ani de zile, Udroiu spune că o să facă calculul manual. „Până se va face actualizarea softului, cu toate modificările, noi o să încercăm să facem calculul manual. Deocamdată nu avem un termen la soft, dar probabil că se urgentează”.

Vizualizări: 12,193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: