Cardurile de sănătate pun gorjenii pe drumuri
Cardurile de sănătate reprezintă încă o problemă în plus pentru gorjeni. În timp ce unii le returnează pe motive religioase, alţii reclamă că nu le-au primit. Zilnic, zeci de persoane trec pragul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate pentru a cere informaţii, speriaţi de ideea obligativităţii cardului de sănătate începând cu data de 1 mai. De multe ori, oamenii pleacă nemulţumiţi de răspunsul primit de la angajaţii CAS, după ce au stat ore în şir la cozi în faţa ghişeelor.
Vasile Buzner din Padeş este unul dintre gorjenii revoltaţi că nu au primit cardul de sănătate. Bărbatul este nemulţumit şi de răspunsul primit din partea angajaţilor CAS Gorj. „Vin tocmai de la Padeş, de la Cloşani. Mi se opresc 3500 de lei pe ştatul de plată pentru sănătate, dar nu am primit cardul. Stau la coadă, dar după ce ajung la ghişeu doamna de acolo îmi spune să dau poştăriţa în judecată pentru că e vina ei că nu mi-a adus cardul. Vă daţi seama, vin oamenii de zeci de kilometri depărtare, iar angajaţii CAS ne trimit să ne judecăm cu poştaşii? Sunt şi persoane în vârstă, cum e mama mea, care nu se pot deplasa la Târgu Jiu. Ce poate face o persoană de 80-90 de ani care n-a primit cardul? Nu va mai beneficia de servicii medicale? Uitaţi ce am primit eu de la CAS, o hârtie cu stagiul de cotizare şi atât”, s-a revoltat Vasile Buzner.
În timp ce unii dintre asiguraţi parcurg zeci de kilometri pentru a se interesa de cardurile de sănătate, alţii le returnează din motive religioase. „Pentru judeţul Gorj au fost tipărite două tranşe de carduri: în prima tranşă- 245.485, din care s-au predat prin poştă 242.982; iar în tranşa a doua- 11.219 carduri. Au fost şi carduri returnate, cele aferente persoanelor decedate, precum şi cele refuzate din motive religioase. Cardul de sănătate va deveni obligatoriu începând cu data de 1 mai. Persoanele asigurate care din diferite motive nu deţin cardurile de sănătate pot face dovada de asigurat în baza unei adeverinţe ridicată de la Casa Asigurărilor de Sănătate, valabilă trei luni”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CAS Gorj.
ACTIVARE
Până în momentul de faţă, doar un sfert dintre asiguraţi şi-au activat cardurile de sănătate. „La data de 13 martie 2015, s-au activat de către medicii de familie un număr de 59.020 de carduri, pentru circa un sfert dintre beneficiari. La data menţionată spitalele aveau achiţionate cititoare de carduri în proporţie de 100%; servicii clinice şi paraclinice- 100%; medicii de familie- 100%, iar farmaciile în procent de 85%”, a declarat Daniel Bondoc.