Scad drastic efectivele de animale din Gorj. Primar: Acum ai nevoie de o valiză de acte să vinzi un litru de lapte
Situație îngrijorătoare în județul Gorj, unde efectivele de animale sunt tot mai puține de la un an la altul și asta în contextul în care se anunță o criză alimentară. Primarii asistă neputincioși la acest fenomen și recunosc faptul că, în câțiva ani, satele vor rămâne fără animale. Motivele pentru care gorjenii renunță la a mai crește animale sunt multe.
Comuna Stănești se număra cândva printre localitățile fruntașe din Gorj în ceea ce privește creșterea animalelor. Din păcate, în ultimii 10 ani, numărul animalelor s-a înjumătățit, iar acest fenomen continuă.
”Este o situație critică, aș putea spune, și se agravează de la un an la altul. Cred că avem mai puțin cu 50% sau mai mult față de acum 10 ani. A mers bine treaba aceasta în perioada când Guvernul a avut tot felul de programe pentru sprijinirea fermierilor, dar totul s-a terminat. Oamenii nu au nici piață de desfacere pentru produse, birocrația este mare și rând pe rând au renunțat și continuă să facă acest lucru. În Stănești, dacă o casă nu avea animale, cealaltă gospodărie avea dublu. Acest lucru nu mai este. Acum numărăm pe degete gospodăriile în care se mai cresc animale”, a declarat primarul Constantin Bicheru.
Aceeași situație este și în comuna Mușetești. ”Și la noi a scăzut foarte mult numărul de animale, mai ales bovinele. Fiecare familie avea măcar câte o vacă și acum avem doar câțiva cetățeni care au câte o microfermă. Oamenii nu mai vor să fie fermieri pentru că nu mai rentează, drept dovadă este faptul că izlazul s-a umplut de mărăcini și s-au format chiar mici păduri. Bătrânii nu mai pot, iar tinerii nu mai vor să muncească”, a precizat primarul Cosmin Băban.
Primarul din comuna Schela susține că de vină pentru această situație este statul român, care nu susține fermierii și i-a îngropat în hârtii. ”Numărul fermierilor a scăzut drastic și continuă să scadă. Oamenii nu-și mai permit să crească animale și mulți s-au mutat la oraș ca să poată munci. În trecut era altceva. Oamenii munceau, creșteau animale, dar aveau și rezultate, nu doar pierderi. Se gospodăreau cum puteau, se duceau cu lapte în piață, mai vindeau viței, carne, brânză, dar acum trebuie să respecte niște norme impuse de sus. Acum ca să vândă un litru de lapte în piață trebuie să aibă o valiză de acte, ca să nu mai spun de alte restricții, că e pandemie, că se închid târgurile și așa mai departe. Situația este clară, ne îndreptăm cu pași repezi spre sărăcie”, a spus Gabriel Deteșan, primarul din Schela.
Un gorjean din comuna Runcu a decis să vândă caprele după ce părinții au plecat la muncă în străinătate. ”Am de vânzare 50 de capre cu 200 de lei bucata. Le vând pentru că nu le mai pot ține. Nu mă mai pot ocupa de ele. Părinții au plecat la muncă în Anglia și nu mă descurc singur. În plus toate s-au scumpit și nu mai am cu ce munci”, a spus tânărul.