Gorjeanul care a cumpărat milioane de râme
Un tânăr din județul Gorj a pus bazele unei afaceri mai puțin obișnuite. Acesta are acasă milioane de râme cu ajutorul cărora produce humus Bio pentru plante, un îngrășământ 100% natural. Râmele roșii sunt aduse tocmai din California și sunt folosite pentru a dubla producțiile de legume.
Totul a început în urmă cu mai bine de 5 ani, atunci când Daniel lucra într-o multinațională. Astfel, tânărul din localitatea gorjeană Lelești a decis să renunțe la jobul de corporatist și să pună bazele unei astfel de afaceri inedite.
A cumpărat câteva milioane de râme roșii, pentru a produce biohumusul. Odată pus la rădăcina plantelor, producția poate crește de 2 ori, iar produsele sunt 100% naturale.
”Am lucrat într-o multinațională, acolo unde am observat un lucru. Trendul clientului merge către produsele Bio, legume, fructe. M-am gândit să ajut la partea asta de dezvoltare și am plecat de la ideea de rădăcinare. Ce trebuie să-i dai la plantă să crească și să faci un produs destul de gustos. Producem îngrășământul ecologic cu ajutorul hibridului roșu de California, adică râmele roșii de California. Este un hibrid făcut în laborator, special pentru distrugerea în gropi de gunoi a materiilor organice”, a spus Daniel Pasăre, tânărul antreprenor.
Râmele au un regim special. ”Singurul lucru de care trebuie să ținem cont este legat de hrana lor, umiditatea, să menținem PH-ul și să nu fie acid pentru ele, pentru că atunci avem pierderi. Le ajutăm cu anumite adaosuri de celuloză pentru a le atrage la perioada de înmulțire”, a mai declarat Daniel.
Tânărul nu se oprește aici și vrea să mai cumpere câteva milioane de râme, pentru că cererea pentru Biohumus este destul de mare. ”Am pregătit un strat pentru încă 5 familii de râme pe care vrem să le achiziționăm cât mai repede. Cererea pentru îngrășământul Biohumul gorjenesc este în dezvoltare și ne trebuie produsul finit cât mai repede și cantitate cât mai mare”, ne-a mai spus Daniel.
Agricultorii sunt foarte mulțumiți de Biohumusul achiziționat din ferma de râme a tânărului și spun că plantele se dezvoltă mult mai bine. ”Este un îngrășământ natural și foarte bun pentru înrădăcinare, pentru toate plantele. Este mai costisitor. Să pui doar la plante să mergi pe Bio, este 2,5 lei litrul, dar se merită. Decât să dai pe chimică și să nu stii ce mănânci, mai bine bagi natural”, spune Daniel Deteșan, un agricultor.
Comenzile nu ajung doar în Gorj, ci în toată țara. Humusul se pune în saci a câte 50 de litri fiecare, iar tariful pentru un singur litru este de 2,5 lei. O familie de râme ajunge să coste peste 300 de euro. Munca nu este una ușoară, iar toate procedeele se fac manual.