Câţi bani vor primi angajaţii pensionabili daţi afară de la CEO

Administraţia Complexului Energetic Oltenia trebuie să retrimită sindicatelor notificarea privind concedierea a peste 2.000 de persoane de la 1 iunie, deoarece la momentul înştiinţării sindicatelor ordonanţa privind venitul de completare nu era în vigoare. Mai mult, această ordonanţă, 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială, arată că angajaţii care au mai puţin de un an sau doi până la pensie nu vor primi venit de completare de 1700 de lei plus ajutor de şomaj, aşa cum a spus directorul CE Oltenia. În realitate, în primul an, un salariat primeşte şomaj plus venit de completare, în total suma de 1.700 de lei, iar în al doilea primeşte maxim 1.000 de lei. De asemenea, plăţile compensatorii se pot da doar în baza unui contract colectiv de muncă.

Guvernul a aprobat pe 11 martie o derogare care permite acordarea venitului de completare la CE Oltenia şi CE Hunedoara. Tot pe 11 martie administraţia a notificat sindicatele cu privire la concedierea a 2.133 de angajaţi, dar ordonanţa a intrat în vigoare pe 13 martie, după publicarea în Monitorul Oficial.

1.700 de lei cu tot cu şomaj

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că persoanele disponibilizate beneficiază doi ani de venitul de completare la care se adaugă indemnizaţia de şomaj: „Vor intra în plată şi vor primi 1.700 de lei plus ajutorul de şomaj până intră în pensie. Ceea ce cred că nu e chiar rău să iei în jur de 2.000 de lei şi să stai acasă“. Dar potrivit ordonanţei 36, angajaţii concediaţi primesc maxim 1.700 de lei, cu tot cu şomaj. Mai mult, în primul an, persoana concediată beneficiază de indemnizaţie de şomaj şi o diferenţă, acest venit de completare, până la nivelul sumei de 1.740 de lei (n.r.- venitul mediu net la nivel naţional). La cei care au un venit net pe ultimele trei luni mai mic de 1.740 lei, venitul de completare va fi egal cu diferenţa dintre venitul lui şi indemnizaţia de şomaj. În al doilea an, conform ordonanţei, angajatul va beneficia doar de diferenţa dintre venitul mediu net la nivel naţional, 1.740 lei şi indemnizaţia de şomaj. Adică undeva la 800-1.000 de lei.

Plăţile compensatorii nu se pot da fără CCM

Administraţia CE Oltenia vrea să dea plăţi compensatorii de 3.000-6.000 de lei pentru pensionabili şi maxim 20.000 de lei pentru celelalte categorii de personal, sume brute. Dar, potrivit Ordonanţei 36/2013, persoanele concediate pot beneficia de „plăţi compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri şi cheltuieli, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic“. Ori la acest moment la nivelul CE Oltenia există un Acord semnat de unele sindicate cu administraţia, dar care nu prevede protecţie pentru angajaţi. În contractele individuale nu sunt trecute plăţi compensatorii, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) a expirat pe 19 februarie, iar negocierile pentru un nou contract sunt blocate. Astfel, este obligatorie negocierea rapidă a unui CCM în care să fie prevăzute plăţi compensatorii.

Vizualizări: 328

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: