Cârciumaru și Iriza vor să mute Jiul în tunel. „Căutăm o portiță”
Liderii politici de la Gorj vor ca investiția hidroenergetică din Defileul Jiului să fie finalizată, chiar dacă activiştii de mediu avertizează asupra pericolului ecologic. Este vorba de un proiect în care Hidroelectrica a investit timp de 15 ani circa 200 de milioane de euro, dar pe care judecătorii l-au declarat ilegal și au dispus oprirea lucrărilor. Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu este realizată în proporție de 90%. Dacă va fi pusă în funcțiune, Jiul va fi deviat prin tunel pe o porțiune de circa 20 de kilometri, în albia râului rămânând doar un firicel de apă, ceea ce înseamnă distrugerea florei și faunei. După începerea proiectului, Defileul Jiului a fost declarat arie protejată, astfel că aici nu pot fi emise legal autorizații pentru continuarea lucrării.
Senatorul Uniunii Salvați România, Mihai Goțiu, implicat în mai multe proiecte ecologiste, atrage atenția asupra faptului că pagubele produse de o eventuală punere în funcție a acestui proiect ar fi mult mai mari decât banii care au fost deja investiți. El este de părere că ar fi necesară o comisie parlamentară care să analizeze cum a fost posibilă continuarea investiției și cheltuirea de bani publici după ce Defileul Jiului a devenit arie protejată.
PSD și ALDE: Este o investiție importantă
Politicienii din Gorj sunt însă de altă părere. „Nu putem să acceptăm această idee de a se sista investiția respectivă”, a spus senatorul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, la Radio Infinit. „Am înțeles că este o hotărâre definitivă, să vedem dacă este vreo portiță. Trebuie văzut ce s-a întâmplat. Este o investiție importantă. Noi trebuie să ne luptăm ca investițiile să aibă continuitate, este o investiție foarte importantă pentru stabilitatea sistemului energetic din România. Vom avea o întâlnire cu prefectul, cu parlamentarii, cu reprezentanții constructorilor, o discuție să vedem ce se mai poate face”, a spus Cârciumaru.
Pentru continuarea investiției este și senatorul ALDE, Scarlat Iriza, deși hotărârea Curții de Apel București de anulare a autorzațiilor de construcție este definitivă din 14 decembrie. Iriza l-a numit pe Goțiu sabotor al economiei naționale, susținând că investiția ar fi una vitală pentru economia națională.
Goțiu speră ca hotărârea instanței să nu fie eludată
Senatorul USR, Mihai Goțiu, și-a explicat punctul de vedere într-un comunicat de presă, uimit că respectarea legii în România este catalogată drept sabotaj. „Prin afirmațiile sale, d-nul senator Scarlat Iriza confirmă că scopul actualei Puteri e să ducă la rău sfârșit distrugerile de pe Jiu, până în momentul în care acestea vor fi ireversibile. Ce nu spune d-nul Iriza, fie pentru că habar nu are, fie din rea-credință, e faptul că distrugerile de mediu și afectarea calității apei (protejate prin legislația românească și europeană din domeniu) vor genera costuri care, pe termen mediu și lung, vor fi incomparabil mai mari decât cele peste 200 de milioane de euro, despre care pretinde că s-ar fi «investit» în betonarea și băgarea pe țeavă a Jiului și așa-zisele beneficii ulterioare ale proiectului. O parte importantă din cele 200 de milioane de euro au ajuns în buzunarele grangurilor de la Hidroelectrica și ale colaboratorilor lor, în timp ce factura pentru distrugerile de mediu va fi suportată de către comunitățile locale și de către toți contribuabilii români”, arată Mihai Goțiu.
Afirmațiile senatorului Iriza, conform cărora „pe cele 85 de hectare pe care se desfășoară proiectul nu vor fi afectate nici flora, nici fauna și nici peștii cărora li s-a dat chiar o atenție specială” sunt cel puțin hazardate, dacă nu, pur și simplu, mincinoase, mai spune Goțiu, argumentând că sunt instituții ale statului care au constatat pericolul. „Probabil d-nul Scarlat Iriza își închipuie că peștii pot trăi pe țeavă, că se poate face rafting și turism pe țeavă, că urșii bruni, râșii, vidrele, căpriorii, caprele negre, lupii și toate celelalte 400 de specii de animale și 700 de specii de plante din Parcul Național Defileul Jiului, unele pe cale de dispariție și protejate prin legi naționale și europene, pot supraviețui pe țeavă”, arată Goțiu.
Ce presupune investiția
Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești presupune devierea Jiului prin două aducțiuni subterane, una cu lungimea de 7 kilometri și diametru interior de 3,8 metri pe traseul Livezeni-Dumitra, alta pe traseul Dumitra-Bumbești de 12,5 kilometri lungime si diametrul interior de 4,00 metri. În albia naturală a Jiului va mai rămâne doar un debit de 2,7 mc/sec, de opt ori mai mic decât acum.
Investiția este completată de un baraj cu microhidrocentrală amplasat la Livezeni, la intrarea in defileu, care permite acumularea unui volum de apă de 130.000 mc, precum și de o centrală supraterană echipată cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s si putere instalată de 40,5 MW. Complexul energetic va avea o capacitate anuală de 259 GWh.
Proiectul ar afecta semnificativ cel puțin speciile ocrotite de pești din Jiu (care vor dispărea), populația de vidre (care va fi decimată) și habitatul prioritar 91E0 (arinișul) care formează o galerie în cele două treimi inferioare ale defileului și care, habitat riparian fiind, depinde de regimul hidrologic natural al Jiului.