Când se va implementa salariul minim european în România!

Salariul minim european va fi implementat în România de la 1 ianuarie 2025. Începând cu această dată nici un român nu va mai câștiga sub 500 de euro net, a transmis fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. 

Declarațiile ministrului Budăi se bazează pe o directivă europeană privind salariul minim european, care va trebui implementată de România. Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată la data de 4 octombrie 2022. Potrivit documentului, statele vor adopta măsurile necesare pentru a se conforma directivei până la data de 15 noiembrie 2024.

În acest moment la Ministerul Muncii sunt analizate trei variante.

Prima variantă este cea în care salariul minim garantat urmează să fie indexat cu rata inflației. Pe acest principiu, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.

A doua variantă prevede ca salariul minim garantat pe țara să fie majorat în funcție de coșul minim de cumpărături. Această variantă însă este puțin probabilă, având în vedere că nu există informații actualizate.

Cea de-a treia variantă vizează majorarea salariului minim în funcție de salariul mediu pe țară. Mai exact, este vorba despre 50% din acest venit şi cel mai probabil se va merge pe această variantă.

În această situație, România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni, până la valoarea de minim 3.700 de lei, cât ar reprezenta jumătate din salariul mediu brut înregistrat.

Vizualizări: 1,416

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: