Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Campania Pandurul: Rudele i-au pus hainele pe foc, străinii au ajutat-o

Raluca Irizoiu, la numai 16 ani, a reuşit să afle cât de răi pot fi unii oameni, dar şi cât de generoşi sunt alţii. Pandurul a scris acum câteva săptămâni despre drama fetiţei care se ruga să nu fie luată de lângă bunica paralizată, cea care a crescut-o. Din păcate, bunica a murit, iar rudele fetiţei nu au ştiut decât să vândă tot ce munciseră cele două. Au vândut porcii şi păsările, grâul, porumbului, tot ce au găsit prin casă. Vecinii spun că vindeau şi casa, dacă puteau, dar nu era pe numele lor. Pentru că vecinii au făcut scandal, că vând munca fetiţei fără să îi dea nimic, rudele s-au răzbunat şi i-au pus hainele pe foc, cerând ca Raluca să fie luată de stat. Fata a ajuns în plasament la o familie din sat, dispusă să împartă puţinul pe care-l are cu Raluca, pe care o ştiau de când se ajutau unii pe alţii la muncile câmpului. Jucăriile, dulciurile şi hainele oferite de cititorii ziarului Pandurul au făcut-o din nou să zâmbească pe cea mai frumoasă şi vrednică fată din Ioneşti.

Raluca Irizoiu are 16 ani și, în loc să se bucure de adolescență, așa cum fac mulți tineri de vârsta ei, s-a afundat în necazuri. A fost părăsită mama ei la scurt timp după ce a adus-o pe lume, pentru a fugi cu un alt bărbat, iar tatăl ei a decedat când Raluca avea 8 ani. Singura ei familie a rămas bunica paternă, care de atunci i-a fost și mamă, și tată. Împreună au trecut peste greutățile vieții. Așa au reușit să se ocupe de gospodărie, iar Raluca să-și poată continua studiile. Viața lor și-a urmat cursul normal până într-o zi când bunica Ralucăi s-a îmbolnăvit. Medicii nu i-au mai dat mult de trăit și în câteva săptămâni bătrâna s-a prăpădit. Nenorocirea s-a întâmplat chiar la sfârșitul lunii trecute, iar cea care i-a stat la căpătâi până când și-a dat ultima suflare a fost Raluca.

Rudele i-au îngreunat despărțirea de bunică

Dacă până în acest moment de răscruce, Raluca a reușit să țină piept greutăților zilnice, pentru că o avea pe bunica ei care o iubea necondiționat, din ziua în care bătrâna a murit a început adevăratul calvar. Cele care i-au făcut cel mai mult rău au fost rudele acesteia din Reșița.

Rudele voiau să o ia pe Raluca de acasă, să o dea în grija statului. Răutatea rudelor nu s-a oprit aici. Au vândut tot ce adolescenta agonisise cu bunica ei și i-au ars hainele pe care bătrâna i le cumpărase, după care au plecat. „Verișorii mei au vrut să mă ia la Reșița, dar nu să stau cu ei, să mă dea la casa de copii, iar eu nu am vrut. Am plâns și m-am rugat de cei de la protecția copilului să nu facă asta. După ce am înmormântat-o pe bunica, au vândut tot de prin curte, porcii, păsările, cerealele și ce am mai muncit eu cu bunica. Le-au dat și mai ieftine, numai ca să scape de ele. Mie nu mi-au dat nimic. Mi-au ars toate hainele și mi-au dat drumul pe poartă cu trei bluze într-o plasă”, povestește Raluca cu lacrimi în ochi.

Luată în plasament de o familie fără posibilități materiale

raluca_3Atunci când simțea că totul se năruieşte în jurul ei și că viața o pune din nou la încercare, poate la cea mai grea de până acum, Raluca a avut noroc. O familie din sat cu frica lui Dumnezeu, care știa prin ce a trecut tânăra până la vârsta aceasta, i-a sărit în ajutor. Aceștia au luat-o în plasament, iar Raluca are acum o mamă adoptivă căreia îi spune din tot sufletul „mami”.

Este vorba de Gheorghița Buneci, care a dat naștere la șase copii și care nu a avut o viață ușoară, însă nu a putut rămâne indiferentă la drama Ralucăi și i-a sărit în ajutor. „Noi o știm pe fată de când era mică. Bunica ei a ţinut la ea ca la ochii din cap, dar s-a dus amărâta. Toată vara au muncit împreună. Îi mai ajutam și noi, ne mai ajutau și ele, și tot așa, ca între vecini. Mi s-a rupt sufletul de fata asta când am văzut ce fac rudele ei cu ea și decât să ajungă la stat am luat-o la noi. Este un copil deosebit. Mie îmi spune mami acum și, învățată cu bunica ei, ar vrea să mă ajute la treabă, dar eu o pun să învețe mai întâi”, a spus Gheorghiţa, care are copiii mari, la casele lor.

I-a făcut parastas bunicii săptămâna trecută

Raluca s-a integrat bine în familia adoptivă și se pare că viața ei a început să reintre în normal. Gheorghița Buneci primește ajutor social și, în baza acestui sprijin, face curățenie la primărie, dar și la biserica din sat. Și soțul acesteia se implică la treburile bisericești, trage clopotul, iar fiul cel mic de 22 de ani este cântăreț la biserică. Pe lângă ajutorul social aceștia mai fac rost de bani muncind cu ziua. Din puținul lor o ajută și pe Raluca să-și termine liceul. Deși nu are decât o alocație mizeră și pensia alimentară pe care o primește de la mamă atunci când aceasta își amintește de ea, Raluca nu poate uita așa ușor de bunica ei și chiar săptămâna trecută, cu sprijinul familiei adoptive, a făcut un parastas la biserică. „Săptămâna trecută a vrut să-i facă bunicii ei un parastas și m-a rugat dacă o pot ajuta și pe ea cu ce avem prin casă. Nu m-am opus și am ajutat-o să-i facă bunicii un parastas la biserică. Și preotul a rămas uimit de această fată. Este un copil necăjit, care a crescut cu greu, dar e foarte cuminte, deși rudele ei au scos numai vorbe urâte la adresa ei”, a spus Gheorghița Buneci.

Raluca, susținută să termine școala

Cu o familie adoptivă și cu șase „frați” mai mari, Raluca este încurajată să-și termine liceul și dacă este posibil chiar să-și găsească un loc de muncă. „Eu am fost și la școală să văd care este situația ei la învățătură. Este un copil cuminte care se străduiește să țină pasul cu colegii. Eu i-am spus să fie serioasă, să învețe, că poate își găsește și ea un loc pe la complex după ce termină școala, pentru că acum face practică acolo. O mai ajută și copiii mei, nurorile și sperăm să fie totul bine. I-am cumpărat și noi trei rânduri de haine, caiete și ce mai are nevoie pentru școală”, a spus noua „mami” a Ralucăi.

Moș Pandurul a ajuns și la Raluca

Cu ajutorul oamenilor cu suflet din județul Gorj, care s-au alăturat campaniei inițiate de cotidianul Pandurul, am reușit să aducem un zâmbet și pe fața acestei adolescente pe care viața a pus-o la grea încercare. Moș Crăciun a ajuns și la Raluca prin intermediul nostru și i-a trimis haine ca să poată merge la școală, dulciuri, alimente pentru ea și pentru familia adoptivă și câteva animăluțe de pluș pentru care s-a bucurat enorm, asta pentru că mai mult ca sigur i-au lipsit în copilărie. În felul acest,a Raluca va avea Sărbători Fericite împreună cu noua ei familie.

Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: