Darurile cititorilor Pandurul, la patru copii părăsiţi de mamă
Campania „Pandurul”, de ajutorare a copiilor fără posibilităţi materiale, va continua şi săptămâna viitoare, pentru că redacţia este încă plină de darurile cititorilor. Copiii din cele cinci familii pe care ne-am propus iniţial să le ajutăm au primit cadourile dvs., dar am găsit şi alţi copii care au nevoie de ajutor. Moş Pandurul a ajuns la Roşia de Amaradia, în satul Seciurile, unde patru copii au fost părăsiţi de mamă, plecată în Italia. Femeia nu s-a mai interesat de copii, chiar dacă cel mic are numai 1 an. I-am găsit alături de tată şi bunică, într-o cameră friguroasă, înfofoliţi în multe haine subţiri. Dănuț, Alexandru, Magda şi Dănuţ nu mai primiseră daruri şi nu au ştiut cum să reacţioneze atunci când li s-au oferit dulciuri, jucării, haine şi încălţăminte. Bunica a fost cea mai emoţionată, pentru că are în sfârşit din ce să le gătească nepoţilor.
Pe cei patru micuți i-am găsit în satul Seciurile, într-o căsuță sărăcăcioasă și friguroasă, de unde lipsea și căldura maternă. Dănuț are 3 ani, Alexandru 9, Magda 7, iar mezinul familiei, Cristian, are numai un anișor. De câteva luni viața lor s-a schimbat radical, pentru că au rămas fără cea care le-a dat viață. Dacă băiețelul cel mic nu conștientizează exact ce se întâmplă și nu simte lipsa celei care i-a dat viață, frații lui mai mari încă se mai întreabă de ce i-a părăsit mama, dacă se va mai întoarce la ei, însă nu vor să vorbească despre asta. Au început să se obișnuiască fără ea. „S-a întâmplat în luna august. Eu am fost internat în spital la Dobrița și ea a profitat de momentul ăsta să plece în străinătate. A crezut că mor, dar mi-a ajutat Dumnezeu și am scăpat. Acum m-am făcut bine, mulțumesc lui Dumnezeu. Pe ea a luat-o de minți o vecină de aici și a dus-o în Italia. Vecina asta s-a întors, dar soția mea nu. Nici nu știu unde e sau ce face. Singurii bani pe care mi i-a trimis au fost în luna septembrie 300 de euro ca să pregătesc copiii de școală, iar de atunci nimic. Mă mai sună din când în când, dar nu vrea să spună unde e, ce muncește sau când vine acasă”, a precizat Nicolae Matei, tatăl copiilor.
Sfătuit de soție să dea copiii în grija statului
Nu doar că nu se interesează de soarta micuților, dar cea care le-a dat viață chiar l-a sfătuit pe tatăl copiilor să-i dea în grija statului și poate îi va recupera ea într-o bună zi, atunci când se va întoarce în țară. Nu va avea această șansă, pentru că Nicolae Matei nu va renunța la copii. „Când m-a sunat ultima dată mi-a zis să dau copiii la stat, dacă îmi e greu cu ei sau nu-i pot îngriji. Eu nu vreau să fac asta în ruptul capului, pentru că nu renunț la copii. Muncesc cât pot și fac tot posibilul să-i îngrijesc cât pot de bine. Avem și noi câte ceva prin gospodărie, mai muncesc și eu cu ziua, avem și alocațiile lor și poate va fi bine. Ea oricum nu-mi trimite bani. Eu i-am făcut plângere la poliție pentru abandon de familie și vreau să divorțez de ea”, a mai spus tatăl copiilor.
Bunica ține loc de mamă
De când cea care i-a adus pe lume i-a părăsit, bunica paternă este cea care ține locul mamei. Gherghina Matei este bătrână și nici cu sănătate nu stă foarte bine, însă face tot ce poate pentru nepoții ei la care nu vrea să renunțe. „Sunt și eu bătrână, dar nu pot lăsa de izbeliște copiii ăștia, care sunt niște suflete nevinovate. Eu am crescut 8 copii numai eu știu cum, iar pe ei să-i las în grija statului? Nici nu vreau să mă gândesc. Cât o să trăiesc eu, așa ceva nu se va întâmpla. Cel puțin copilul al mic e sufletul meu, doarme la pieptul meu, eu îi dau să mănânce. Mă mai ajută o fată a mea să-i fac baie. Eu stau cu ei, eu le gătesc, că tatăl lor se duce și el la muncă. Dacă ar fi singur nu știu cum s-ar descurca cu ei. Eu nu știu ce suflet a avut femeia asta în ea să-i lase pe copiii ăștia în voia sorții și să plece în lumea largă”, a declarat Gherghina Matei.
Trăiesc din alocațiile copiilor şi pensia bunicii
Cei patru copii sunt crescuți cu greu, mai ales că singurele surse de venit sigure sunt alocațiile micuților și pensia bunicii. Tatăl lor întreține gospodăria și muncește cu ziua prin sat, ca să câștige ceva bani. Chiar dacă veniturile familiei sunt foarte mici, nu poate beneficia de ajutor social. „Ne descurcăm greu de tot, dar asta este. Eu mai muncesc cu ziua, dar acum vine iarna și e mai greu. Sper să fie bine. Avem doar alocațiile copiilor și pensia mamei. E greu că doi copii merg la școală, unul la grădiniță și sunt cheltuieli. Ajutor social nu pot să primesc că e soția în străinătate, dar nimeni nu știe că nu-mi trimite nimic de acolo. Cică am nevoie de o adeverință pentru ea sau să divorțez, dar de unde bani. Alții primesc ajutor care au posibilități mai bune ca mine, iar eu nu”, a mai precizat Nicolae Matei.
Moș Nicolae le adusese câte o bomboană
Din puținul pe care îl are, Nicolae Matei vrea să facă în așa fel încât copiii să nu simtă lipsa mamei și să le ofere strictul necesar. Chiar dacă situația financiară a familiei nu e una tocmai bună, Moș Nicolae a trecut pe la cei patru copilași, dar nu a fost prea generos. Le-a lăsat în ghetuțe numai câte o bomboană, deși ei își doreau mai multe dulciuri, păpuși și mașinuțe. „A venit moș Nicolae și la noi. Ne-a adus doar bomboane. Eu vroiam o păpușă, iar frații mei mașinuțe. Poate va venii Moș Crăciun. Noi îl așteptăm. Nu i-am scris, dar știe ce ne dorim”, a spus Magda.
Caravana Pandurul a ajuns și la acești copii, pentru că au fost cuminți. Moș Crăciun le-a trimis exact ce-și doreau, păpuși, mașinuțe și multe dulciuri. Nu doar copiii s-au bucurat, ci și bunica lor, care acum va avea ce să le gătească cel puțin pentru o lună. „Vă mulțumim din suflet că ne-ați ajutat. Nu știți cât de greu este cu patru copii. Nu aveau jucării și își doreau și ei, ca oricare. Dulciuri le mai luăm și noi când avem bani. Ne sunt de mare ajutor și alimentele, pentru că trebuie să le gătesc în fiecare zi. Cel mic mănâncă foarte multe legume și ciorbe. Cere mereu mâncare și nu-i pot spune că nu am. Să vă ajute Dumnezeu pentru ce faceți pentru copiii ăștia nevinovați”, a spus Gherghina Matei, bunica micuților.