Călinoiu a fost primit pe preșul PSD

Este suficient să ne uităm la listele electorale ca să ne dăm seama cât de proști ne cred politicienii. Toți au pus niște sclipici în față, dar niciun dinozaur nu a fost lăsat pe dinafară, la fel niciun lipitor de afișe.

Să luăm, spre exemplu, lista PNL pentru Consiliul Județean Gorj. În deschidere, Iulian Popescu, cel care candidează și pentru președinție, pe vot uniniminal. Fără șanse de câștig, din punctul meu de vedere, nu pentru că nu ar merita. Are toate calitățile, este deștept, determinat, are vorbele la el, știe să își vândă imaginea. Dar, a intrat mult prea târziu în cursă ca să poată afla lumea de el, iar dacă ne uităm în spatele lui și al celor câțiva tineri mișto de lângă el, vedem mocirla de la PNL, partid pe care în Gorj îl bate oricine, până și Dăncilă. Cea mai bună performanță a PNL în ultimii ani este că a scos o jumătate de deputat în 2016, iar de atunci nu s-a reformat deloc. Oamenii de acolo înțeleg perfect că țin acest partid pe loc, că de aia se și ascund în spatele lui Iulian Popescu, dar cu toate acestea nu sunt dispuși să se dea la o parte. Cu un partid de vânzători și de blatiști, eu nu cred că Iulian Popescu are măcar șanse teoretice. Da, dacă ar fi măcar zece ca el în PNL, PSD ar intra în istorie la Gorj. Dar și “griveii” care sunt de la locul 5 în jos pe lista PNL Gorj.

Pesediștii sunt ceva mai asumați, și-au pus în fruntea listei oameni care pot fi identificați cu partidul, chiar dacă unii sunt ajunși acolo de puțin timp, cum ar fi profesorul Tașcău. Și ei au scos mai în față un medic cu imagine bună, cum ar fi dr. Niculescu, așa cum la liberali este dr. Soare. Bine măcar că activiștii de partid realizează că trebuie să lase în fața lor oameni de calitate și astfel măcar un sfert din viitorul Consiliu Județean va fi format din profesioniști.

Interesantă este revenirea lui Ion Călinoiu pe un loc eligibil la PSD. Locul 7 ar fi fost considerat de acesta umilitor acum patru ani, când deschidea lista, după mai multe mandate de președinte al Consiliului Județean Gorj. A avut atunci înfumurarea să creadă că poate câștiga independent un post de deputat, când partidul nu l-a pus pe liste. A luat trei mii de voturi în tot județul, de râs, apoi a început să simtă cât de grea este viața fără partid. Să nu mă înțelegeți greșit, partidul a fost generos, l-a ajutat mereu să aibă un post bine plătit, dar nu a mai avut putere. Acum, a fost pus pe locul 7 pe lista de consilieri județeni, cumva a fost lăsat să revină în PSD, dar undeva pe preșul de la intrare. Fidel partidului, cum îl știm, în timp își va face loc din nou la masa deciziilor.

Nu am văzut încă listele celorlalte partide, deși termenul de depunere a expirat marți. Niciun partid politic din Gorj nu a avut minima decență de a trimite presei un comunicat în care anunțe candidații și motivele pentru care aceștia au fost puși pe liste, să le facă o scurtă prezentare. Mai puțin de 5% din candidații eligibil transmit ceva util pe paginile de socializare, restul nu există, nu au nimic de spus.

În afară de PSD și PNL, în Consiliul Județean Gorj vor mai intra două sau trei formațiuni. Pro România sigur, acolo unde lista este deschisă de Alin Văcaru, dar care în mod sigur nu va renunța la postul de deputat, Alianța USR-PLUS, unde lista este deschisă de Marius Hoară, și probabil Partidul Mișcarea Populară, care vine cu candidatura lui Nicolae Davițoiu.

Vizualizări: 3,698

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: