Călinoiu a cerut blocarea conturilor SNLO, Finanţele s-au executat
Compania minieră cu cei mai mulţi angajaţi din Gorj are începând de ieri conturile blocate de Direcţia Finanţelor Publice. Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) susţine că blocarea conturilor s-a făcut la presiunile politice ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu. Acesta din urma recunoaşte implicarea sa, dar spune că a făcut-o pentru binele Primăriei Motru, care avea de recuperat bani de la SNLO.
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este în imposibilitatea de a-şi continua activitatea, după ce Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a luat decizia de blocarea a conturilor. SNLO nu mai poate face plăţi, noroc că salariile celor 9.000 de angajaţi au fost achitate acum două zile.
Conducerea SNLO susţine că la baza deciziei stau presiuni politice exercitate de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, şi de primarul din Motru, Dorin Hanu. “La sfârşitul săptămânii trecute am avut o întâlnire cu primarul de la Motru şi preşedintele Consiliului Judeţean, când le-am spus că nu am în ziua respectivă posibilitatea să fac plăţi către primării, să aştepte începutul de săptămână pentru a putea da nişte bani primăriilor. Întâlnirea am avut-o în contextul în care mi s-a cerut să achit datoria către primăria Motru, datorie care este jumătate din datoria pe care la rândul ei primăria Motru o are la noi, adică noi avem de dat 50 de miliarde de lei vechi, iar primăria către noi 100. Pentru că nu am plătit atunci banii, consider că blocarea conturilor a fost făcută la presiunea domnului Ion Călinoiu. Am vorbit cu directorul administraţiei fiscale şi i-am spus că posibilităţi de a vira nişte bani în conturile primăriilor am la începutul acestei săptămâni. Din păcate ne-am trezit cu adrese de executare a conturilor, dar adresa este făcură în data de 28, era practic în urma discuţiilor pe care le-am avut cu Ion Călinoiu şi Dorin Hanu“, a explicat Daniel Burlan, directorul SNLO.
Directorul Direcţiei de Finanţe Publice, Gheorghe Paraschivu, spune că nu s-a făcut niciun fel de presiune. „Popriri au fost făcute pe toate conturile agenţilor economici care înregistrează datorii la bugetul statului, au fost emise popriri ca forme de executare silită“, a declarat Gheorghe Paraschiv, directorul DGFP Gorj. Ion Călinoiu recunoaşte că a făcut presiuni pentru blocarea conturilor. “Într-adevăr am spus conducerii Direcţiei de Finanţe că dacă nu se plătesc o parte din bani, să fie blocate conturile, dar pentru că au fost plătite 10 miliarde, chiar eu voi cere deblocarea“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean. Doar că procedura de deblocare este extrem de complicată şi depăşeşte cu mult posibilităţile de acţiune ale lui Călinoiu.
„Măsuri de executare silită vom lua şi noi la rândul nostru“
În condiţiile în care SNLO are conturile blocate, aceleaşi măsuri trebuie să le ia şi conducerea societăţii, care trebuie să recupereze numai de la CET-urile din ţară peste 2000 de miliarde de lei vechi. “Acum trebuie să luăm şi noi măsuri similare şi o să facem executări pe plan local, dar şi la CET-uri care au datorii de peste 2000 de miliarde. Vom sista livrările către toate aceste termocentrale, vom lucra pe stoc, iar atunci când nu vom mai avea unde depune cărbune vom face programe pentru concedii de odihnă sau şomaj tehnic“, a mai spus Daniel Burlan.
Directorul SNLO încearcă acum să stopeze executarea silită pentru a fi evitate aceste măsuri. “Sper să reuşim stoparea acestei executări invocând datoriile pe care au să ni le dea unităţile statului, chiar şi din Gorj, invocând probleme sociale. Continuarea acestei executări ar bloca întreg sistemul. Avem prestatori din judeţul Gorj care trăiesc numai din banii pe care îi luau de la SNLO“, a mai spus Daniel Burlan.
Manţog: “S-a ajuns la blocaj din cauza conducerii lui Davidoiu “
Ionel Manţog spune că s-a ajuns la blocarea conturilor din cauza datoriilor de pe vremea când Eugen Davidoiu era directorul SNLO. “Cauzele acestei situaţii sunt două. Prima: datoriile cesionate pe vremea directorului general Davidoiu, octombrie, noiembrie 2008, o conducere a SNLO susţinută atunci de PNL şi PSD. Este vorba de mai mult de 1000 de miliarde de lei vechi. Până acum nu s-a încasat niciun leu. A doua cauză a blocajului o reprezintă livrarea de lignit către centralele de interes local, Arad, Timişoara, Govora, Braşov, Bacău, Halânga, de unde n-au încasat banii, printre acestea fiind şi centrala de la Motru“, a declarat Ionel Manţog.