Calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024

Alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024 se vor desfășura pe parcursul a trei duminici consecutive, potrivit calendarului aprobat de Guvernul României. Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, urmat de alegerile parlamentare pe 1 decembrie și al doilea tur al alegerilor prezidențiale pe 8 decembrie.

Campania electorală pentru primul tur al prezidențialelor va începe pe 25 octombrie și se va încheia pe 23 noiembrie, la ora 7.00. Tot în această perioadă, partidele și candidații vor desfășura acțiuni electorale pentru a atrage sprijinul alegătorilor. Procesul de votare în străinătate va fi organizat pe parcursul a două zile, atât pentru primul tur, cât și pentru cel de-al doilea, începând cu 22 noiembrie pentru primul tur și 6 decembrie pentru al doilea.

În perioada premergătoare campaniei, Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Externe vor publica numărul de alegători înscriși în Registrul electoral, iar data limită pentru înscrierea celor care doresc să voteze în străinătate este 24 septembrie.

După desfășurarea fiecărei runde de vot, rezultatele vor fi centralizate, iar în cazul unor contestații privind fraudele electorale, acestea pot fi depuse în termen de trei zile de la încheierea votului. Rezultatele finale vor fi publicate în Monitorul Oficial până la jumătatea lunii decembrie.

Vizualizări: 924

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: