Burlan explică motivele care stau la baza planului de restructurare
Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a vorbit ieri despre motivele care au stat la baza planului de restructurare în minerit şi energie. Potrivit acestuia, mai multe exploatări ar urma să fie închise ca urmare a pierderii beneficiarilor. Cert este că în jur de 1.800 de oameni vor părăsi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia începând cu 2013.
Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) a precizat că principalul motiv care a stat la baza planului de restructurare este acela că pe piaţă există la ora actuală mai multă producţie şi capacităţi de producţie decât cereri. Un alt motiv, la fel de important, este acela că începând din 2013, mai multe termocentrale vor trece pe alt tip de combustibil, ca urmare mai multe cariere ce aparţin de SNLO îşi vor pierde beneficiarii. „RAAN urmează să funcţioneze pe gaz, asta înseamnă că din 2013 Husnicioara nu va mai avea beneficiar şi va trebui să ne facem probleme şi pentru o parte din zona Motru, fiindcă jumătate din cantitatea care o prelua RAAN se regăsea în perimetrele din Motru, jumătate în perimetrul Husnicioara. Govora, din 1 ianuarie 2014, va funcţiona doar cu două grupuri pe cărbune, ceea ce înseamnă un consum de un milion două sute de tone de cărbune pe an ce poate fi asigurat decât de o carieră asta însemnând că sectoarele Berbeşti Vest şi Panga rămân la fel fără beneficiar”, a declarat Daniel Burlan, directorul general al SNLO.
Restructurarea nu va afecta zonele eficiente
Programul de restructurare va afecta însă foarte puţin acele zone care sunt eficiente şi care vor produce în perioada următoare cel mai ieftin. „Sunt cariere eficiente din zona SNLO ca Lupoaia, Roşia, zona Jilţ, ambele cariere, Rovinari şi Tismana”, a precizat Daniel Burlan. Chiar şi aşa, febra disponibilizărilor va atinge şi aceste cariere. „Şi în aceste cariere există personal care pe anumite criterii de vârstă sau de vechime pot să fie menţinut în concediu de aşteptare până la ieşirea la pensie”, a declarat Daniel Burlan.
Cert este că începând cu 2013, minerii din carierele Husnicioara, Berbeşti şi Panga vor fi disponibilizaţi iar cariera va trece în conservare. „Activitatea acolo este în restrângere şi începând cu 2012, nemaiavând desfacere, cariera va trece în conservare, va fi menţinut doar acel personal necesar pentru activitatea de demontare transportoare, depozitare şi evacuare ape, restul personalului, asta este, nu avem unde să-i redistribuim pentru că există surplus de personal şi în celelalte cariere”, a precizat Daniel Burlan.
Aşadar, din 2013 vor fi disponibilizaţi nu mai puţin de 1.800 de mineri din cele trei exploatări ce urmează să fie închise la care se adaugă personalul rezultat din închiderea activităţii de subteran. „Că urmează să plece acasă, că urmează să plece în concediu de aşteptare, cifra este reală, 1.800 luând în calcul personalul care există în cele trei zone, Husnicioara, Berbeşti şi subteran”, a precizat Daniel Burlan.