Burlan: Comisia Europeană s-a sesizat. „Băi, ce faceți?”
Complexul Energetic Oltenia a cerut să fie păsuit de Comisia Europeană. Mai exact, să amâne închiderea unor perimetre miniere cu șase luni față de termenele asumate în programul de restructurare. Cerința vine, cum e lesne de înțeles, în contextul crizei energetice pe care țara noastră o poate depăși cu ajutor de la producătorul de energie din Gorj.
Managerul companiei energetice, Daniel Burlan, a explicat că oficialii Comisiei Europene s-au sesizat deja când au aflat de angajările ce urmau să fie făcute în carierele din Gorj.
Atât timp cât compania nu cere alți bani de la stat să plătească salariile noilor angajați, „se poate face”, a replicat Comisia Europeană, după cum a mai dezvăluit Burlan: „Am cerut, cel puțin încă șase luni, o decalare, o prelungire a termenelor pentru închiderea anumitor perimetre miniere. Am spus că putem produce 900 de mii de tone de cărbune în plus în condițiile în care angajăm 600 de angajați pentru a da drumul la utilajele care sunt pe treptele superioare. Comisia Europeană s-a sesizat: Băi, ce faceți? S-a explicat că este nevoie. A spus: Ok, dacă nu aveți nevoie de bani suplimentari de la bugetul de stat să vă acoperiți costurile, se poate face”.
Burlan se declară optimist mai ales după ce a anunțat profit, pentru prima dată în ultimii ani, după primele luni din 2022. „Prețurile cu care s-a vândut energia acoperă și certificatele de CO2. Tragem linie, dar sunt de părere că va fi profit și în luna aprilie. Cred că se vor schimba lucrurile. Probabil se va reevalua mai ales datorită faptului că se reduce exportul dinspre Rusia spre Uniunea Europeană a gazului, probabil se vor valorifica și combustibilii de care beneficiază statele membre”, a mai explicat Burlan, într-o emisiune la Tele3.