Planurile teritoriale pentru o tranziție justă, puse în dezbatere publică

Planurile teritoriale pentru o tranziție justă ale județelor Gorj, Dolj, Hunedoara, Mureș, Prahova și Galați au fost afișate pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Acestea sunt în dezbatere publică până la data de 10 mai. În documentul referitor la județul Gorj se vorbește clar despre faptul că energia pe cărbune mai are doar câțiva ani.

“Tranziția sustenabilă și compatibilă cu obiectivele de securitate energetică națională către o producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon va fi realizată prin eliminarea treptată a dependenței de cărbune.

Acest proces complex va face obiectul unui act normativ prin care se va asuma calendarul 2022 - 2032 pentru închiderea capacității totale instalate pe bază de huilă și lignit de 4920 de MW.

Proiectul de act normativ este în pregătire la nivelul ministerului de linie și va intra în vigoare, conform PNRR, până cel târziu la data de 30 iunie 2022.

Cu toate acestea, procesul a început deja prin închiderea la sfârșitul anului 2021 a unei capacități de 1695 de MW și va continua, conform calendarului prezentat în graficul 4, până la închiderea întregii capacități instalate, din care 4770 de MW reprezintă capacitatea de la nivelul CE Oltenia și CE Hunedoara.

Calendarul închiderii capacităților celor două mari companii, la nivel de grup energetic, este prezentat în tabelele 1 și 2.

În vederea funcționării sigure și stabile a sistemului energetic național, grupul Turceni 5 și grupurile Rovinari 5 și 6, cumulând 990 MW, vor fi menținute ca rezervă tehnică în perioada 2026 – 2030. Astfel, începând cu anul 2031, producția de energie electrică pe bază de cărbune / lignit va înceta.

Concomitent, exploatările miniere din județele Gorj și Hunedoara, care alimentează aceste blocuri energetice, parcurg un proces de închidere până în 2032, ceea ce va face ca, în anul 2030, ultimul an de funcționare a grupurilor energetice, cantitatea de cărbune estimată a mai fi extrasă (aprox. 10 milioane tone) să fie cu 75% mai redusă față de nivelul anului 1993 (grafic 5).

Începând cu anul 2031, extracția de cărbune va înceta de asemenea. Din perspectiva obiectivului de reducere a emisiilor de CO2, eliminarea cărbunelui din structura producției de electricitate va permite, în perioada 2022 – 2030, evitarea în medie a unei cantități de 5,9 milioane tone CO2 / an, iar începând cu 2031, cand toate capacitățile de producție vor fi închise, volumul evitat de emisii / an va fi de 11 milioane tone CO2”, se menționează în document.

Vizualizări: 2,707

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: